El Rubin Kazan, un dels equips amb menor pressupost de la Lliga de Campions, s'ha encomanat a l'hivern siberià per clavar avui un nou cop al FC Barcelona, que li deixaria un camí complicat per reeditar el títol.

"Al.là estarà de part nostra", "Gràcies a Al.là vam guanyar" o "Al.là és gran", són algunes de les frases que repeteix una i altra vegada el tècnic del Rubin, Kurban Berdiev, un confés creient musulmà. Berdiev, un autèntic turment per a la premsa per les seves frases fetes i respostes concises, s'ha fet famós pel seu costum de portar un rosari i una moderna gorra de beisbol durant els partits. Home de poques paraules, sobri i exigent, es passa els minuts assegut a la banqueta lliscant els seus dits pels comptes del rosari, mentre sembla patir més que gaudir del joc del seu equip.

Si el marcador li és favorable, Berdiev s'aixeca de la banqueta al final del partit, s'ajusta la gorra, es frega la cara en un gest de purificació i mira al cel en senyal d'agraïment a Al.là. Més que un entrenador, el turcman sembla un imam o un militar, poc amic de les rotacions, que mai no destaca un jugador sobre la resta i que imposa la seva autoritat no amb les paraules, sinó amb la mirada. L'únic gest per a la galeria va ser canviar el xandall pel vestit després de la derrota contra el Dinamo de Kíev en la primera jornada de la Lliga de Campions, cosa que li va donar sort, ja que després el Rubin va empatar amb l'Inter i va guanyar a Barcelona. En el pla futbolístic, Berdiev, de 57 anys, és un obsés de la disciplina i un admirador del futbol italià, que no deixa res a la improvisació.

Fins i tot els periodistes esportius moscovites que van menysprear el 2008 el títol de lliga del Rubin, quan els grans favorits eren Zenit i CSKA, han hagut de rendir-se a l'evidència, ja que l'equip tàrtar està a tres jornades de reeditar el títol. El Rubin és un rellotge suís, en el qual únicament l'argentí Alejandro Domínguez, l'estrella de l'equip, pot permetre's el luxe de canviar el ritme del joc.

"Berdiev decideix tot, però també et dóna protagonisme i té moltes ganes d'aprendre sobre com és el futbol en altres països", ha assegurat l'espanyol Raúl Ruiz, el preparador físic de l'equip rus, que va arribar al Rubin procedent del Racing de Santander, és considerat un dels artífexs de la magnífica condició física de la plantilla russa, en particular de Domínguez, un jugador de gran qualitat, però que sempre li ha faltat resistència. "L' Alejandro ha perdut quatre quilos els últims mesos. Vaig aconseguir convèncer-lo que havia de baixar de pes. Ara fa pesos, corre més i millor", ha indicat. Ruiz destaca dos hispanoparlants més, el lateral esquerre argentí Ansaldi i, especialment, el migcampista equatorià Noboa, com els jugadors més excel.lents en l'apartat físic.

A part de la fe i la força física, els jugadors del Rubin també confien rebre una inestimable ajuda del "general hivern", el mateix que va derrotar per esgotament les tropes napoleòniques i hitlerianes. Fonts del club i l'Institut Meteorològic Nacional coincideixen a indicar que les temperatures rondaran els 5-7 graus sota zero a l'hora del partit (20:15 hora local), i també pronostiquen neu, encara que aquesta no serà copiosa. L'estadi Tsentralny (Central) del Rubin Kazan compta amb pista d'atletisme i les seves grades no són molt altes i donen al riu, per la qual cosa quan bufa el vent, que congela els pòmuls, els tous de la cama i les idees de qualsevol, els futbolistes no tenen on arrecerar-se.

Domínguez creu que el fred complicarà les coses als barcelonistes, mentre Navas aventura que els russos aprofitaran per atacar en els primers cinc minuts de cada temps, quan les estrelles del Barça encara no hagin entrat en calor.

A més, l'herba estarà alta, cosa que perjudicarà la circulació de la pilota de l'equip espanyol i afavorirà les tasques defensives i el futbol directe dels tàrtars.

Segons les autoritats locals, uns tres mil efectius de l'ordre s'encarregaran de garantir la seguretat a l'estadi, que acollirà uns 25.000 espectadors.