El FC Barcelona defensarà el seu títol de campió de la temporada passada contra el Reial Madrid a la final de la Lliga Endesa després de derrotar en el cinquè partit de la sèrie semifinal l'Unicaja Màlaga (77-74) en un xoc equilibrat, amb alternatives per un i altre bàndol, però que els catalans han decantat a favor seu en els minuts finals.

Ha estat un xoc de poder a poder, amb els dos rivals jugant al límit de les seves forces, però en aquesta ocasió els homes de Xavi Pascual han dominat un factor que havien tingut en contra en els quatre enfrontaments anteriors: el rebot.

Han capturat 40 per 32 d'Unicaja, però en el rebot ofensiu la diferència ha estat clara 19 per al Barcelona i només 7 per als andalusos.

Tot i així fins a l'últim minut de partit els de Plaza han tingut opcions, però el Barcelona ha jugat la basa de la veterania del seu capità Juan Carlos Navarro, la velocitat de Marcelinho i l'efectivitat de DeShaun Thomas, que amb 14 punts (4 triples) ha estat dels destacats.

Unicaja no ha jugat a Barcelona a veure-les venir i ha sortit agressiu en defensa, amb moments en zona pressionant en defensa i joc de transició molt ràpid que en alguns moments ha agafat a contrapeu la cobertura barcelonista.

Qui primer ha copejat la zona blaugrana ha estat Kuzminskas amb sis punts consecutius (5-6, m.3) i quan els locals semblaven recuperar la iniciativa després de la primera cistella de Tomic (9-8, m.6) ha arribat un parcial de 0-8 amb dos tirs lliures de Will Thomas i dos triples consecutius de Jayson Granger (9-16, m.7).

Navarro, que havia rellevat Oleson un minut abans, assumia, com sempre, la responsabilitat de l'atac del seu equip i amb set punts seguits per a un parcial de 7-2 evitava l'escapada visitant (18-20).

En tan sols tres minuts del segon quart, els andalusos, per mitjà dels seus 'petits' Markovic, Granger i Toolson recuperaven l'avantatge (19-26, m.13).

Ha estat llavors quan Xavi Pascual ha demanat temps i, posteriorment, rellevava un desencertat Doellman per Nachbar. En aquell moment ha sorgit la inspiració, que en aquesta eliminatòria ha mostrat en comptagotes Mario Hezonja amb vuit punts seguits (2 triples) i que amb un altre de Nachbar empataven el partit (32-32) i obligava Plaza a demanar temps.

Unicaja ha tornat a la càrrega amb el retorn a pista de Fran Vázquez, que als cinc minuts del primer quart ha hagut d'abandonar-la per una torçada del turmell esquerre i una acció seva al costat d'un triple de Germán Gabriel obrien de nou la bretxa (32-37, m.20), tancant un triple de Satornansky els primers 20 minuts (35-37).

Els blaugranes han sortit més agressius en el tercer quart i tant ells com Unicaja han plantejat defensa zonal, però han estat els visitants que han pres la iniciativa després d'un triple d'Stefansson (38-42).

Satoransky frenava Granger, que era rellevat per Markovic, i després d'un triple de DeShaun Thomas, dos tirs lliures del propi Satoransky i una cistella de Tomic arribava el màxim avantatge del Barcelona fins aquell moment (49-44, m.24).

Semblava que els de Xavi Pascual havien encarrilat el partit després d'un nou triple de Thomas (54-49. m.29), però aquí sorgia Calebb Green, gairebé inèdit fins aleshores, amb set punts i tornava el comandament al seu equip (55-57), sent Marcelinho el que igualava al tancament del tercer quart (57-57).

L'eliminatòria tornava a començar a deu minuts per al final. Amb defenses individuals dures al començament de l'últim període i equilibri total, el partit l'ha tornar a trencar amb un nou triple el barcelonista Thomas (64-61).

Dues accions d'Oleson i de Marcelinho, que ha imprès més velocitat al joc, ha permès un parcial de 7-0 per al seu equip. Cinc minuts abans del final, el Barça guanyava per 68-61, un gran avantatge davant un rival amb problemes físics.

Però Unicaja, al límit de les seves forces, ha equilibrat el partit (72-72) a 35 segons del final. En aquell moment, ha tornat a sorgir l'incombustible Juan Carlos Navarro que ha trencat la igualada amb un triple a 19 segons per a la conclusió (75-72).

La resposta visitant ha arribat amb un intent de triple de Carlos Suárez, que s'ha sortit materialment del cèrcol. Aquí han mort les esperances dels andalusos, que han tingut una última oportunitat a la desesperada amb un tret llunyà i sobre la botzina de Granger.

Ara, els blaugranes iniciaran la final de la lliga Endesa divendres que ve, dia 19, a la pista del Reial Madrid en la que serà la seva novena final consecutiva i la quarta en les quatre últimes temporades contra l'equip blanc, contra el qual defensarà el seu títol de l'any anterior.

Fitxa tècnica

77 - FC Barcelona (18+17+22+20): Satoransky (10), Oleson (2), DeShaun Thomas (14), Lampe (-), Tomic (11) -cinc inicial-, Huertas (7), Abrines (-), Hezonja (8), Pleiss (3), Navarro (10), Nachbar (3) i Doellman (9).

74 - Unicaja (20+17+20+17): Granger (10), Stefansson (5), Will Thomas (4), Kuzminskas (8), Vázquez (10) -cinc inicial-, Golubovic (2), Markovic (9), Toolson (10), Suárez (-), Gabriel (3), Vasileiadis (4) i Green (9).

Àrbitres: García González, Conde i Perea. Eliminat: Stefansson (m.39).

Incidències: Cinquè partit de la sèrie semifinal de la Lliga Endesa disputat al Palau Balugrana de Barcelona davant 5.028 espectadors. Una mica més de mig centenar de seguidors d'Unicaja han fer notat la seva presència a les grades.