Semblava que no existissin, ja que no se´ls veia, però els Drac´s han sortit de la cova i s´exhibiran a tot el públic que passi pel Congost o hi faci esport, on veurà un immens terreny de joc nou de trinca amb les infraestructures necessàries per jugar a beisbol.

I és que el Club Beisbol Manresa, conegut en clau de màrqueting com a Drac´s, estrena un nou terreny de joc al complex esportiu del Congost. Enrere ha quedat l´antic camp, situat darrere el pavelló on juga l´ICL Manresa, apartat de l´afluència de gent, malgastat i travessat per unes línies elèctriques inamovibles. El nou terreny està situat al costat del camp de rugbi, davant l´antic pavelló de bàsquet, un lloc on el president del club, Carles Fernández, opina que «tindrà més visibilitat i donarà més credibilitat a l´entitat». L´entitat actualment té dos equips de base (sub 11 i sub 12), un equip sènior amb més de 15 jugadors i un equip de softball, una modalitat més lúdica i menys complicada del beisbol, a la qual pot jugar tothom.

Fase de promoció

El club està actuament en una fase de promoció de l´esport, per donar-lo a conèixer a la ciutat i als possibles practicants. Per això el club també disposa d´una escola, on els infants poden aprendre a jugar a beisbol des de ben petits. Una de les empentes que rebrà l´entitat és justament la construcció del nou terreny de joc, en el qual l´Ajuntament de Manresa i el club ja han invertit 100.000 euros. El futur passa per seguir millorant el camp de beisbol, ja que encara té molt marge de creixement en infraestructures i en material.

Tot i que encara no se n´ha fet una inauguració oficial, el terreny de joc ja acull els entrenaments dels Drac´s i algun partit i torneig, com la primera edició del Torneig Josep Tragant, en homenatge a una de les persones que van impulsar la pràctica del beisbol a Manresa, que va reunir les millors escoles de beisbol catalanes, set equips de clubs com el Viladecans, el Gavà o el Sant Boi i en el qual, en la categoria sub 11, el Manresa va resultar el campió i va estrenar el palmarès del nou camp.

Un club amb història

El nom d´aquest torneig és el d´un dels pioners del beisbol a Manresa. Josep Tragant va ser qui, després que el seu fill tornés d´estudiar als Estats Units després d´una llarga temporada l´any 1980, va quedar enamorat del beisbol i va crear el primer equip a la ciutat. Va ser a través de l´escola Badia Solé, actual Joviat, que va crear tres formacions de diferents categories per jugar a beisbol. Anys més tard, aquells pioners que hi van jugar van fundar els Tomahawks, que van seguir mantenint viu el beisbol a Manresa durant dos anys, quan l´entitat va desaparèixer per la falta de jugadors i de suport institucional.

El naixement del club

No va ser fins al 1992 que l´entitat de futbol americà Bagmonts va acollir una altra vegada els antics jugadors i d´altres de nous que s´hi van anar afegint. Van aconseguir quedar quarts en la primera competició en què es van presentar i, sense gaires aspiracions, es van apuntar a la lliga catalana de segona divisió, on van assolir el primer lloc sense encaixar cap derrota. Entusiasmats per la victòria, el 1993 els jugadors de l´equip van decidir desvincular-se dels Bagmonts i crear el Club Beisbol Manresa, acompanyat de la construcció d´un camp de beisbol (l´antic) amb terrenys cedits per l´Ajuntament. Conscients que calia aconseguir més implantació i difusió a la ciutat, el club va optar per afegir al nom institucional un sobrenom de mercat beisbolístic. Així, el 1996, als manresans se´ls coneixia com a Taurons. Aquest sobrenom, però, no va acabar de consolidar-se, i l´any 2000 es va substituir pel de Pirates.

Els anys 2000 van ser els de més èxit per al club manresà, amb grans triomfs en l´àmbit esportiu, ja que van aconseguir una tercera posició final en la Primera Divisió Catalana i van quedar a un pas de l´ascens a la Divisió d´Honor. En aquella època també es van fitxar jugadors estrangers de renom, com el nicaragüenc Benito Téllez, el japonès Koji Saito i l´americà Josh Stuart.

Anys de decadència

A partir de l´any 2005 l´equip manresà va baixar de nivell i a causa d´això es van perdre bastants jugadors i el beisbol va perdre pistonada a la comarca. Per tal de poder afrontar aquesta pèrdua, el Manresa va iniciar una campanya de promoció a les escoles, que dura fins a l´actualitat, per aconseguir la captació de nous jugadors en les categories de base. El 2014 el Manresa va voler unir forces amb el Club Bat Vic i es van fusionar en una sola entitat. D´aquesta unió es va agafar el sobrenom de Drac´s. L´associació no va acabar de funcionar i només un any després els dos equips van tornar a actuar en solitari, encara que mantenint un agermanament, i el Club Beisbol Manresa es va quedar el sobrenom, que encara llueix i que desitja que li porti molts èxits esportius en el futur.