El colombià Miguel Ángel López, de l'Astana, va fer ahir un pas molt important per aconseguir la victòria a la Volta Ciclista a Catalunya en guanyar la quarta etapa, la reina de la cursa, amb arribada a l'estació d'esquí ceretana de la Molina. Va ser en el segon pas per la seva pujada quan va atacar els altres corredors importants de la cursa i va assolir el mallot blanc-i-verd de líder. Ara mateix, la classificació general pren un clar aire colombià. Els anomenats escarbats ocupen tres dels quatre primers llocs de la general, només destorbats pel guanyador de dimecres, l'anglès Adam Yates.

Ahir es va repetir el guió de l'ascensió del dia anterior a Vallter 2000 i el grup format per López, Yates i els també colombians Egán Bernal i Nairo Quintana van donar molt espectacle. La jornada d'ahir era curta, de només 150,3 quilòmetres, tot i que exigent, amb el port de la Creueta, de categoria especial, abans d'arribar a a la Cerdanya, on calia pujar dos cops a la Molina. Amb aquest itinerari quedava clar que Thomas de Gendt perdria el lideratge.

El gregari Valverde

De la mateixa manera que el cor-redor belga, Alejandro Valverde també es va autodescartar per al triomf final i, per tant, va treballar pel seu company Quintana, motiu pel qual va cedir 46 segons en la línia de meta. Van ser dos Movistar més, Marc Soler i Carlos Verona, els que van protagonitzar l'escapada del dia juntament amb 25 ciclistes més, entre els quals l'austríac Gregor Mühleberger. Aquest, Verona i el neozelandès Patrick Bevin van coronar la Creueta amb tres minuts d'avantatge sobre el pilot, que movia l'equatorià Jonnathan Narvaez. L'Sky va endurir la primera pujada a la Molina i, a davant, el vilanoví Marc Soler va imposar un ritme diabòlic que li va permetre, juntament amb Mühleberger, tenir 2.40 d'avantatge abans de la segona pujada.

A l'inici del port, De Gendt va claudicar i López va atacar a 8,4 quilòmetres per al final. Va deixar despenjats Richie Porte, Enric Mas i Dan Marin. Bernal va reaccionar i el van seguir Quintana i Yates. El segon atac de López ja va ser definitiu. Va caçar Soler i Mühleberger i, a darrere, Yates i Kruijswijk es van sumar al grup perseguidor. Cap d'ells no va poder aturar López, que en els darrers 600 metres es va desenganxar de Soler, qui, al seu torn, també va ser superat per l'austríac i va quedar a setze segons del guanyador de l'etapa.

L'exhibició acosta López al triomf final, tot i que les diferències són escasses i encara falten tres etapes i la darrera, diumenge, té vuit pujades a la muntanya de Montjuïc.