Súria es converteix en l’epicentre del ciclisme per obrir la tercera etapa de ‘La Vuelta’

La població bagenca ha estat la seu d’inici de la primera etapa de muntanya de l’edició de la Vuelta 2023, que s'ha endut Remco Evenepoel

Sota l’atenta mirada d’una gran quantitat de públic, partien de Súria els 174 ciclistes que conformen el pilot de la Vuelta. Una sortida d’etapa que donava continuïtat al pas de la tercera gran volta de la temporada per poblacions bagenques, tenint en compte que l’accidentada etapa de diumenge va passar per Mura, Talamanca, Navarcles, Sant Fruitós, Manresa i Sant Salvador, Marganell i Castellbell i el Vilar. Aquest cop, però, amb menys presència d’estelades entre el públic.

Des de ben d’hora al matí, la vila de Súria ha viscut l’espectacle de l’inici de la cursa. Tres hores abans de la sortida neutralitzada de la prova, els aficionats ja es deixaven veure pels bars propers a la carretera de Manresa, d’on partia l’etapa. Ser una de les vint-i-una poblacions que acull una sortida d’etapa permet als aficionats que s’hi apropin gaudir d’una varietat important de productes de marxandatge gratuïts. En el cas de la població bagenca, s'ha materialitzat al parc Macary i Viader, on els patrocinadors de la Vuelta regalaven globus, ulleres de sol, bosses i tapacolls. 

Un dels estants més sol·licitats ha estat el de la cadena de supermercats Carrefour, que oferia una varietat destacable de productes alimentaris, alguns relacionats amb la nutrició esportiva. Una altra de les zones on la cua semblava permanent era la carpa de Movistar, que donava l’oportunitat als aficionats de pujar a una bicicleta muntada a un rodet. Una activitat que serveix d’escalfament als ciclistes professionals abans de l’inici d’una etapa. A més, els participants s’enduien un bidó oficial de l’equip. Hi havia espai per a tothom, també pels majors coneixedors de la història de la prova, que optaven a endur-se una rèplica del mallot verd. El color distintiu del ciclista que lidera la classificació dels punts.

La pluja, que havia acompanyat la cursa en les dues primeres etapes, semblava dissipar-se. El sol prenia protagonisme en un cel clar, que facilitaria la vida dels esportistes en la primera gran etapa de muntanya de la setanta-vuitena edició de la prova ciclista. La majoria d’aficionats eren de la Catalunya Central, però també es va poder veure una gran quantitat de seguidors vinguts del Vallès Occidental i d’Osona, que aprofitaven l’avinentesa per sortir amb la seva bicicleta i fent parada a Súria. Tots ells desafiaven la circumstància que l’inici d’etapa fos un dilluns, dia que molts treballadors acabaven el seu període de vacances. Alguns, que tenien la data assenyalada al calendari, les van allargar a consciència per poder veure de molt a prop alguns dels millors ciclistes del pilot internacional.

El nombre d’espectadors començava a créixer, tan sols faltaven els protagonistes. Els ciclistes del Lidl Trek van ser els primers a fer acte de presència a la zona reservada per a l’escalfament. Després, en comptagotes, s’anaven identificant els grans autobusos de la resta d’equips. Era l’hora de l’anhelat control de firmes. Un espectacle que començava a crear una sensació de caliu entre l’afició, ajudada pel constant augment de la temperatura ambient, i les poques zones d’ombra davant l’escenari per on desfilaven els ciclistes.

La primera ovació de la jornada se l'ha endut Joel Nicolau, un dels quatre ciclistes catalans que participen en la cursa. A més, l’esportista del Caja Rural venia de ser protagonista a l’etapa de diumenge, sent un dels cinc escapats. El segon gran aplaudiment se l'han endut els també catalans Marc Soler i Juan Ayuso, de l’equip UAE. El deliri dels aficionats ha coincidit amb la desfilada dels corredors del Jumbo-Visma. El vigent vencedor del Tour de França, Jonas Vingegaard, i el quatre cops vencedor de la ronda espanyola, Primoz Roglic, han estat rebuts com a grans aspirants a endur-se la general. Però el carismàtic ciclista nordamericà i resident a Andorra, Sepp Kuss, amb vincles al Berguedà, ha estat qui s'ha endut l’ovació més sorollosa per dels reunits a Súria.

Els minuts se succeïen, i arribava l’hora que tots els presents tenien marcada a foc, l’inici de la prova a les 13.15 h. Després d’un emotiu minut silenci dedicat al jove ciclista belga de 22 anys Tijl De Decker, de l’equip Lotto Dstny que va morir fa uns dies entrenant; i del protocol·lari tall de la cinta, s'ha donat el tret de sortida de la tercera etapa de la Vuelta a Espanya. Evenepoel, a mig quilòmetre de l’arribada a l’estació d’Arinsal, ha atacat i esgarrapat un instant a la resta de favorits, i firmar la bonificació de 10 segons a la meta. Vingegaard entrava segon, i Juan Ayuso completava el podi. Evenepoel es vesteix de líder, tot i patir una caiguda en envestir una aficionada que no l'ha sabut evitar. 

Mentrestant, a Súria, els aficionats vibraven des dels bars i restaurants que oferien la retransmissió de la prova en directe. Demà, la cursa tornarà a passar per Organyà, Coll de Nargó i Oliana, però en sentit contrari, i acabarà a Tarragona.

Subscriu-te per seguir llegint