Kilian Jornet reneix als Pirineus: corona 177 cims de més de 3.000 metres en 8 dies

L'atleta català ha recorregut 485,65 quilòmetres i ha acumulat un desnivell de més de 43.000 metres, durant més de 155 hores d'activitat física

Kilian Jornet durant la seva aventura al Pirineu

Kilian Jornet durant la seva aventura al Pirineu / NNORMAL

Laia Bonals

Hi ha viu per assolir noves fites. Qui busca continuar creixent amb noves metes. Hi ha qui ho fa amb coses mundanes i terrenals, com podrien ser aprovar un examen o completar la tasca encomanada en el treball. I després hi ha Kilian Jornet. L'ultracorredor sabadellenc no entén de límits: sempre hi ha un cim més alt, un recorregut més exigent o un nou repte per afrontar. Aquesta vegada, per això, Kilian ha tornat als seus orígens. En una temporada complicada, truncada per una greu lesió que va patir a l'Himàlaia que l'ha apartat de la competició, ha decidit tornar a les muntanyes que el van veure créixer. Als Pirineus, on es va enamorar de la muntanya i va descobrir el seu talent innat per al trail, ha tornat a fer història: 177 cims de més de 3.000 metres en 8 dies. I, el millor, és que no ho ha fet per sumar una nova fita al seu palmarès, sinó per amor.

L'aventura començava el dilluns 2 d'octubre als peus del cim Frondella (Sallent de Gállego, Osca). L'objectiu era gaudir del camí i travessar els Pirineus, superant un total de 177 cims de més de 3.000 metres. Durant aquest viatge per alguns dels pics més icònics de la serralada pirinenca ha arribat a encadenar més de 40 cims en una mateixa jornada, a caminar 39 hores seguides i a desplaçar-se amb bici per enllaçar trams. Malgrat l'esgotament acumulat, la recompensa d'arribar a cada cim ha valgut la pena. "Avançar per totes aquestes arestes ha estat un plaer i he gaudit molt dels recorreguts. Havia pujat aquests cims quan tenia 13 anys però no les recordava, i això ha fet que a nivell visual aquesta hagi estat una experiència molt intensa. Redescobrir així els cims que ja no recordava ha estat una experiència espectacular i, d'altra banda, una de les coses més dures que he fet mai", confessava als peus de la Pica d'Estats, últim cim coronat.

Una setmana entre muntanyes, alguns trams fets en solitari i d'altres acompanyat de l'equip de la seva marca NNormal, que l'han ajudat a retornar a la seva infantesa, als seus orígens. Durant aquests 8 dies l'atleta s'ha retrobat amb les arestes dels cims més emblemàtics del Pirineu: Balaitus, Garmo Negro, Vignemale, Cilindre, Mont Perdut, Pic Long, Pic de Posets, Punta de Lliterola, Aneto, Sayó, Montcalm o Pica d'Estats, entre molts altres cims coronats per Kilian Jornet.

El viatge acabava dimarts al matí, quan els primers raigs de sol il·luminaven el cim de la muntanya més alta de Catalunya, la Pica d'Estats, al Parc Natural del Alt Pirineu. A les seves cames, Kilian Jornet ha acumulat un total de 485,65 quilòmetres, un desnivell de més de 43.000 metres i més de 155 hores d'activitat física.

Record amarg de l'Himàlaia

Aquesta aventura ha estat un regal i una tortura per Kilian. Ha redescobert el seu amor per la naturalesa, ha reconnectat amb ell mateix i amb la muntanya, després d'una de les temporades més dures per l'atleta català. Al maig d'enguany va aconseguir el permís per endinsar-se a l'Himàlaia. Amb la seva família es va desplaçar fins als peus de l'Everest, on va començar en solitari el seu recorregut fins al cim. Van ser més de 30 hores que van acabar de forma tremendament amarga. Va poder superar tots els obstacles, excepte arribar al cim. Una allau ho va complicar i, va decidir fer mitja volta.

Als peus del sostre del planeta, amb la seva família, va prendre la decisió de donar-se un respir, un temps. Va tornar a calçar-se les botes a l'Eiger Ultra, on va sentir unes molèsties al maluc que va acabar sent un edema ossi que l'ha mantingut apartat tota la temporada. "Enguany volia participar en algunes carreres, però una lesió m'ho va impedir. Després de recuperar-me, vaig començar a plantejar-me diferents projectes i se'm va ocórrer encadenar els cims de més de 3.000 metres dels Pirineus. Tenia aquesta idea al cap, però no sabia si seria un repte possible o si suposava una bogeria. Després de consultar-ho i deixar-me aconsellar per persones que coneixen molt bé els recorreguts dels Pirineus, vaig decidir fer-ho", explica Kilian Jornet, qui no ha pogut participar en les proves més importants del trail com l'Ultra Trail Mont Blanc o l'Ultra Pirineus.

Recórrer el Pirineu ha permès a Kilian Jornet tornar a connectar amb si mateix. Córrer pel terreny que el va veure créixer li ha permès tornar a connectar amb allò que el mou, sentir-se segur de nou. El seu vincle amb la muntanya continua intacte i Kilian torna a sentir-se Kilian.