La titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa, Maria Teresa Rodríguez, ha demanat a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol portar a judici el tercer tinent d'alcalde i regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC), per un delicte de desobediència greu a l'autoritat, per no haver impedit la celebració de l'1-O a la seva població.

En una resolució feta pública aquest dilluns, la magistrada instructora "veu indicis suficients" per processar Pesarrodona perquè, segons argumenta, l'1-O es trobava a l'escola Joncadella "en qualitat de tinent d'alcalde de l'Ajuntament" i perquè, quan va veure arribar la Guàrdia Civil, ell i altres persones "van tancar les portes" del col·legi. Aleshores, segons la jutgessa, "l'acusat va manifestar a les forces de seguretat que actuaven en funció de la llei catalana i que no els deixarien entrar".

Segons la jutgessa manresana, aquestes paraules demostren que Pesarrodona "coneixia la prohibició de la celebració del referèndum", prohibició que havia tingut "una repercussió notòria" en els mitjans de comunicació.

La resolució de la jutgessa arriba pocs dies després d'interrogar en qualitat d'imputat Pesarrodona. El regidor santjoanenc, en la seva declaració, va defensar que ell es trobava a l'escola Joncadella "com un ciutadà més" i que ningú no li havia notificat personalment que havia de prohibir el referèndum, ja que, va recordar, ell no és l'alcalde, sinó un regidor de Cultura.

La jutge, ara, demana a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol sol·licitar l'obertura del judici oral, formulant escrit d'acusació, o si demana l'arxivament de la causa. En el cas de l'alcalde de Callús, Joan Badia, a qui la mateixa jutge també va acusar de desobediència, la fiscalia va renunciar a presentar acusació, en no veure acreditats els delictes de desobedència, per la qual cosa la jutge es va veure obligada a arxivar el cas. Caldrà a veure si fa el mateix o no ara amb el regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona. El dia de la seva declaració, la fiscal no li va adreçar cap pregunta.