Sancochar es fa servir a les Canàries, Veneçuela, Costa Rica, etc. És un dels plats més bons que he menjat a les Canàries. M'agradava més fet així que fregit o al forn.
INGREDIENTS
- Una vieja d'un quilo (o un quilo de viejas petites).
- 6 patates petites.
- Un tomàquet.
- Mitja ceba tendra.
- Un ramet de coriandre.
- Dos grans d'all.
- Un pebrot verd petit.
- Una mica de comí en pols o en gra.
- Un bitxo (opcional).
- Un raig d'oli d'oliva.
- Sal.
ELABORACIÓ
- Demaneu al peixater que us netegi la vella retirant-li només la moca de la panxa i deixant-la amb les escates.
- En una cassola o calder amb un raig d'oli d'oliva calent posem el tomàquet partit per la meitat, la ceba tendra, el pebrot trossejat, els alls picats i el coriandre.
- Tot seguit hi afegiu el bitxo i el comí.
- Pelem les patates i les afegim al calder. Ho salem lleugerament i ho cobrim amb aigua (sense passar-se).
- Quan comenci a bullir, ho deixem uns 15 minuts aproximadament.
- Comproveu amb les puntes d'una forquilla si les patates són tendres. Afegiu-hi el peix. Tapeu l'olla i deixeu que cogui uns 10 minuts.
- Retireu del foc, escorreu i ser- viu-ho.
NOTES
- Si voleu, ho podeu acompanyar amb mojo verde, mojo rojo, mojo picón...
- Una opció és fer una picada amb l'all i el comí en gra.
- La recepta més tradicional es feia bullint-ho tot, sense sofregir els ingredients.
- S'hi pot afegir pebrot vermell, julivert, pebre negre...
- Aquest plat el podeu fer amb peix blanc de les nostres costes: lluç, rap, bacallà, tonyina, etc.