Dia Mundial del Pa: Celebrant el sabor d’un producte tradicional

El Dia Mundial del Pa ret homenatje a un dels aliments més antics del món

El pa troba els seus orígens a la prehistòria

El pa troba els seus orígens a la prehistòria / Freepik

Redacció

Des de 2005, el dia 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Pa, una jornada de celebració per tots els professionals que es dediquen a fer o vendre pa i per tots aquells que vulguin retre homenatge a un aliment bàsic que ha format part de l’alimentació global des de la prehistòria.

El Dia Mundial del Pa va ser creat per la Unió de Fleca i Confiteria (UBIC) el 2005 per dedicar una jornada a la història i el futur del pa, per compartir la feina dels flequers i intercanviar coneixements sobre aquest aliment i la infinitat de variants que existeixen arreu.

Un aliment bàsic

A través de la història, el pa sempre ha sigut un aliment que ha estat present a la dieta de les persones arreu del món. Fet a partir de blat de moro, blat, sègol, espelta o cereals, segons cada variant, el pa forma part del primer esglaó de la piràmide dels aliments, per la qual cosa hauria d’estar inclòs diàriament en la nostra dieta.

Afortunadament, avui disposem d’una gran varietat de tipus de pa que permet que tothom pugui trobar el que més els agrada. A més, al nostre voltant comptem amb nombroses fleques que treballen amb cura per oferir el millor producte possible, com poden ser el Fon de l’Arce de Manresa o qualsevol dels establiments de Cal Moliné arreu del Bages i Barcelona.

L’evolució del producte

Els orígens del pa els trobem a la prehistòria, quan s’elaborava amb blat, principalment, barrejant els grans picats amb aigua per formar una massa. Des de llavors, cada civilització ha aportat els seus invents i receptes per arribar fins al pa que coneixem avui. Per exemple, els egipcis van ser els primers a deixar fermentar la massa, mentre que els grecs van introduir nous ingredients com la mel i les nous i els romans van crear les primeres màquines d’amassar.