Els gasos que van formar l'atmosfera terrestre, i possiblement els oceans, van provenir de l'espai exterior i no de l'interior del nostre planeta, segons assegura un estudi publicat per la revista Science. Aquesta nova teoria significa que a partir d'ara s'haurien de reconsiderar les imatges dels llibres de text que mostren enormes volcans espargint gasos que després es transformarien en l'atmosfera, segons assenyalen els científics Greg Holland, Martin Cassidy i Chris Ballentine, de la Universitat de Manchester, al Regne Unit.

Mitjançant tècniques analítiques avançades, els investigadors van descobrir senyals clars de meteorits en els gasos volcànics. A partir d'aquesta anàlisi se sap ara que aquests gasos no van poder contribuir de manera important a la formació de l'atmosfera. "Per tant, els elements que la van formar, així com els oceans, han d'haver arribat d'alguna altra part, possiblement del bombardeig de gasos i de cossos abundants en aigua com els cometes", segons indica Holland.

Les noves tècniques que va emprar van permetre als científics britànics mesurar petites quantitats de gasos volcànics, com són el criptó i el xenó. Aquests gasos van revelar una identitat isotòpica similar a la que tenen els meteorits. Segons Chris Ballentine, ara caldria recompondre quin va ser el paper que van tenir els milers de volcans en contínua erupció que hi havia en les primeries de la formació de la Terra.