Un grup de científics, membres de la Fundació Migra, ubicada a Tarifa (Cadis), han pogut determinar que les aus migratòries han canviat els seus períodes de migracions per l'àrea de l'estret de Gibraltar com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic. Segons les dades que han obtingut en els 10 últims anys, aquests experts han comprovat que les aus han hagut de variar les seves dates de migracions i en alguns casos avançar-les fins a 12 dies, cosa que qualifiquen com un avanç "molt important", pel que fa tant al viatge d'anada cap al continent africà com en el retorn de primavera als seus llocs d'hivernada a Europa.

El biòleg Antonio Román Muñoz assegura que totes espècies "s'adapten als canvis del clima, però ara es troba especialment accelerat per l'activitat humana", per això, les aus migratòries europees avancen l'arribada a Àfrica i la data en què tornen a Europa".

Román Muñoz, que és professor a la Universitat de Màlaga, explica que "algunes espècies han avançat la data mitjana de partida cap a Àfrica entre 10 i 12 dies des de l'any 1999, la qual cosa és força, tenint en compte el curt període de temps de 12 anys". A més, a la primavera "tendeixen a arribar abans".

L'expert diu que encara "no es coneix la manera com les aus migratòries són capaces de percebre, a milers de quilòmetres de distància, que les condicions són òptimes per creuar l'estret de Gibraltar". Si les condicions de vent no són bones, les aus migratòries "romanen entre 7 i 10 dies a la zona esperant poder creuar". Aquestes aus són planejadores, és a dir, aprofiten els corrents ascendents d'aire per desplaçar-se.