El salt estratosfèric amb què l'austríac Felix Baumgartner pretenia convertir-se ahir en el primer humà a trencar la barrera del so en una caiguda lliure va ser cancel·lat a causa del excessiu vent.

Transmesa per unes 150 emissores de televisió, la missió va ser interrompuda a les 19.45, unes dues hores després d'iniciar-se els preparatius per inflar el globus en què Baumgartner volia pujar a l'estratosfera des Roswell (Nou Mèxic, EUA). L'esportista d'alt risc ja era dins la càpsula del globus que l'havia de pujar fins a 36.765 metres per llançar-se des d'allà al buit, quan els vents van tornar a agafar força després d'haver amainat unes hores abans, el que havia permès iniciar els preparatius.

El projecte ja va haver de ser ajornat de dilluns a dimarts a causa de les desfavorables condicions meteorològiques. Ahir a la tarda es desconeixia la data en què Baumgartner tornarà a intentar el salt.

Amb aquest experiment, Baumgartner esperava batre quatre rècords: ser el primer a superar la velocitat del so sense ajuda mecànica, a fer el salt amb paracaigudes des de més alçada, a protagonitzar la caiguda lliure més llarga i a pujar en globus al punt més allu- nyat de la Terra.

El globus d'heli té una alçada de 180 metres i el seu teixit, desplegat, cobriria 16 hectàrees. La velocitat del vent no pot superar els 5 km/h per garantir que no es faci malbé la tela, de 0,002 cm de gruix.