La primatòloga britànica Jane Goodall, que complirà 80 anys l'abril vinent, continua la seva lluita per protegir el medi ambient, que considera crucial per no deixar un "món podrit" a futures generacions.

Goodall ha visitat aquesta setmana Senegal per inaugurar un centre d'investigació i conservació dels ximpanzés, instal·lat per un equip de primatòlegs de l'Institut Jane Goodall (IJG) d'Espanya.

Aquest centre, el primer d'Àfrica Occidental, és a la reserva de Dindefelo, a la regió de Kedougou, situada a gairebé 700 quilòmetres de Dakar.

En un acte celebrat a l'ambaixada d'Espanya al Senegal, la primatòloga britànica va subratllar que els ximpanzés i els humans tenen similituds no només en l'ADN, sinó en l'estructura del cervell o en pautes de comportament com ara fer-se petons o pessigolles. "Són capaços d'alegries i tristeses, de maldat i bondat, de manera semblant a la dels éssers humans", va dir la científica, que dedica 300 dies a l'any a recórrer el planeta i ampliar el seu programa Roots and Shoots, iniciat el 1991 a Tanzània.

Avui dia, aquest programa s'ha estès fins a un total de 134 països i els protagonistes, uns 150.000 joves d'una edat mitjana de 30 anys, es dediquen a realitzar diferents tasques de protecció de les poblacions, dels ximpanzés i del medi ambient.