Angela Merkel, Hillary Clinton i Dilma Rousseff no són manaires. Són caps. Aquest és el missatge que vol transmetre l'executiva de Facebook Sheryl Sandberg amb la seva campanya "Ban Bossy", en la qual Beyoncé i altres dones d'èxit ensenyen a les nenes que l'ambició ni és dolenta ni és només cosa d'homes.

A Margaret Thatcher la van anomenar "dama de ferro", "manaire" i "manefla". A Merkel, alguns li diuen "mare", però uns altres la veuen com una autèntica "madrastra". Clinton i Rousseff carreguen amb la llufa de "dures" i "fredes".

Que aquests adjectius deixin d'acompanyar com un mantra les dones poderoses és l'objectiu de Sandberg, dona d'èxit i milionària executiva que coneix aquests tòpics en primera persona des que era una nena.

"Quan em vaig presentar a vicepresidenta de la classe, un dels meus professors va aconsellar a la meva millor amiga que no seguís el meu exemple. "A ningú li agrada una noia manaire", li va dir", relata la directiva de Facebook en un article d'opinió publicat en el Wall Street Journal.

A ells se'ls anomena "caps", d'elles es diu que són "manaires". Un home pot ser "fort", però una dona és "freda". Als homes se'ls permet ser "ambiciosos", a elles de les classifica immediatament com a "calculadores". Aquestes dinàmiques són les que vol trencar "Ban Bossy", la campanya que Sandberg ha llançat aquesta setmana acompanyada d'una de les dones més admirades i influents: la popular cantant Beyoncé, a la qual nenes de tot arreu volen assemblar-se.

"No sóc manaire. Sóc la cap", diu rotunda en un dels vídeos de la campanya. Al seu costat apareixen altres dones que també saben el que és el poder, ja sigui polític o de la fama: l'exsecretaria d'Estat d'EUA Condolezza Rice, l'actriu Jennifer Garner i la dissenyadora Diane von Furnstenberg, entre d'altres. "A totes ens van dir manaires quan érem nenes. Dècades després, la paraula segueix usant-se, i nosaltres recordem els sentiments que evoca: no alcis la veu, no aixequis la mà, no prenguis el comandament. Si ho fas, a la gent no li agradaràs", va escriure a la xarxa social LinkedIn Sandberg, que dirigeix Lead in, una associació sense ànim de lucre consagrada a fomentar el lideratge entre les nenes.