Les dones embarassades exposades a diversos pesticides d'ús comú en l'agricultura corren un risc més elevat de tenir fills amb problemes de desenvolupament i salut mental, segons revela un estudi que publica l'últim número de la revista Environmental Health Perspectives.

Els científics de la Universitat de Califòrnia, a Davis, van observar els casos de 970 participants en l'Estudi de Risc Infantil d'Autisme al nord de Califòrnia, un estat que és el principal productor agrícola de tots els Estats Units i que va obtenir un total de 38.000 milions de dòlars de les seves collites durant el 2010. A tot l'estat, cada any, s'empren uns 90 milions de quilograms de pesticides, inclosos fosfats orgànics com clorpirifòs, acefat i diazinon.

Una altra categoria de pesticides identificada va ser la dels piretroides, inclosos l'esfenvalerat, permetrina lambda-cialotrina, cipermetrina i tau-fluvalinat. La major part d'aquests compostos s'empra a la vall Central, al nord de la vall de Sacramento i al sud de la vall Imperial, al costat de la frontera amb Mèxic.

"Els pesticides són molt importants per a l'agricultura moderna", va assenyalar l'estudi, que afegeix que "la majoria dels pesticides que es venen als Estats Units són neurotòxics". Els investigadors van vincular les dades sobre l'ús d'aquests pesticides amb el lloc de residència de les participants durant l'embaràs, i van trobar que aproximadament un terç de les dones havia residit, durant la gestació dels seus fills, a menys d'1,5 quilòmetres de cultius tractats amb pesticides. El grup estudiat va incloure famílies amb nens de 2 a 5 anys d'edat a qui s'ha diagnosticat autisme, retard en el desenvolupament o un desenvolupament típic.