El nombre de contagis amb el virus del VIH entre homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes està creixent a tot el món, una tendència que hauria de fer sonar la veu d'alarma sobre la capacitat de controlar l'epidèmia.

"Hi ha una tendència global que és el creixement de l'epidèmia entre els gais, entre els homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes. Està ocorrent en totes les regions sense cap excepció", afirma en una entrevista amb Efe Luiz Loures, director executiu adjunt d'ONUSIDA, l'agència de Nacions Unides que lluita contra la malaltia.

Hi ha diverses raons per les quals passa això i s'interrelacionen entre si. D'una banda, cada vegada més els homes tenen relacions sexuals desprotegides, "perquè la nova generació no ha viscut l'epidèmia dels anys vuitanta". De l'altra, existeix i funciona el tractament amb antiretrovirales i per tant no es percep la por a la mort després del contagi de la malaltia. "Existeix certa complaença amb la malaltia, la qual cosa és molt perillosa perquè aquesta pot ser mortal".

Un altre aspecte que incideix en l'augment de casos és el fet que, segons alguns estudis, el 60 % de les trobades sexuals es donen després d'un contacte a Internet.

"Hem de desenvolupar la manera de poder fer prevenció en aquests llocs de cites, assumeix Loures, que indica que ara com ara poc s'ha avançat en aquest procés. Un altre dels problemes lligats a la prevenció és que hi ha una gran mobilitat en la comunitat gai.

El director executiu adjunt d'ONUSIDA va participar ahir en la presentació a Ginebra de l'informe anual de la institució, en el qual es destaca que en general els contagis han disminuït. Van descendir el 2013 el 3 % respecte del 2001, una caiguda que també va ser superior entre la població menor d'edat, amb un descens del 58 %. El 2013, uns 240.000 nens es van infectar amb el virus, respecte als 580.000 que van contreure la malaltia el 2001. Aquell any, entre 1,9 i 2,4 milions de persones es van infectar pel virus.