Durant dècades, les dones africanes no van poder mostrar els seus cabells naturals perquè el colonialisme es va encarregar de criminalitzar-los. Ara, mig segle després de l'emancipació dels seus països, reivindiquen els cabells naturals com una part important de la seva identitat africana.

Mentre que Bob Marley va aconseguir en els anys 80 que les rastes i els cabells afro es convertissin en un símbol internacional d'orgull negre, en l'actualitat són les dones africanes les que lideren aquest retorn als orígens per rebel·lar-se contra el cànon de bellesa imposat per Occident.

Els cabells no són un tema apolític per als africans. Des de molt joves han sentit qualificatius negatius per referir-se als seus cabells arrissats, i fins i tot els que s'han atrevit a portar els cabells naturals han estat titllats de "radicals" o "hippies". Per això, des de petites, les africanes utilitzen forts productes químics -que destrossen els cabells- per intentar allisar els seus rínxols rebels, aquests que creixen de forma gairebé indomable cap amunt a l'estil afro.

Si això no funciona, els trenen -un mètode realment dolorós, segons confessen- o recorren a les perruques o extensions. La mentalitat imperant és que la dona negra sempre superarà la prova de la bellesa si es posa cabells falsos.

Però ara, el moviment #hairnatural (cabells naturals) reivindica al continent el retorn a les arrels com una manera d'enfrontar-se als estereotips heretats del colonialisme, que va perseguir qualsevol senyal que reivindiqués la cultura africana.

"La societat ens ha dit durant molt de temps que el cabell arrissat no era bo. Si portes els cabells naturals, sembla que no siguis maca i que siguis pobra. Ara això està canviant", assenyala la periodista Rose Gacheri, que fa un any va crear un grup a Facebook per animar les dones a deixar que els seus cabells creixessin amb llibertat. "Ningú ha de dir-te com has de portar els cabells. La teva única preocupació ha de ser si és saludable o no", anima la jove kenyana des d'aquesta plataforma.

Internet s'ha convertit així en un punt de trobada per a les dones que defensen els seus cabells com a part del seu orgull africà o per una simple qüestió de salut capil·lar. "Des de fa uns mesos, els cabells naturals es veuen més elegants, ara estan de moda. Ara tenim el 50 % de clientes que vénen a posar-se extensions i un altre 50 % que prefereixen els seus cabells naturals. Això no passava fa uns anys", assegura a Efe Caroline Achieng, que regenta un saló de bellesa des de fa catorze anys a Nairobi.

La indústria de la bellesa, i en concret la de les perruques i les extensions de cabells humans i sintètics, és molt potent en països com Kenya. Venedors i fabricants han fomentat aquest desig insaciable entre el món femení per consolidar aquest gran negoci. "Normalment prefereixen portar extensions perquè és més fàcil, perquè els cabells naturals són molt arrissats i molta gent no té temps al matí per pentinar-se. Amb les extensions és més fàcil", explica Achieng.

Així ho corrobora Asya, una de les seves clientes: "amb les extensions és molt més fàcil tenir cura dels cabells". La popularitat dels cabells falsos és tan gran al continent africà que, a més de poder-ne comprar en botigues especialitzades, també són als prestatges de la majoria dels supermercats de ciutats com Nairobi.

Segons explica Achieng, la majoria dels cabells naturals que utilitzen a les perruqueries africanes procedeix d'Àsia, i també de països sud-americans com Perú o Brasil.

"Els cabells naturals asiàtics són de molt bona qualitat, però són cars. Les extensions poden arribar fins als 60 euros", afegeix.

Per això, més enllà de la seva connotació política, moltes africanes també estan optant per lluir els seus cabells naturals perquè els resulta més còmode i, sobretot, més barat.

Moltes celebritats africanes també estan apostant pels cabells naturals, com és el cas de l'actriu kenyana Lupita Nyong'o, que va obtenir aquest any un Oscar pel seu paper a 12 anys d'esclavitud. Amb el seu look natural i africà, Nyong'o ha aconseguit superar el cànon de bellesa occidental i convertir-se en la persona "més bella" del món d'aquest any, segons la revista nord-americana People.