La sonda Maven de l'agència espacial nord-americana NASA va assolir amb èxit ahir l'òrbita de Mart, de manera que aviat podrà començar la seva tasca d'estudiar l'atmosfera del planeta vermell, un dels passos previs per a una futura missió tripulada.

La NASA va confirmar ahir que la sonda Maven (acrònim de Mars Atmosphere and Volatile Evolution) va completar amb èxit el procés de frenada amb els seus sis retrocoets.

Durant 33 minuts els coets van frenar l'artefacte fins que va quedar atrapat per la gravetat de Mart en l'òrbita adequada.

Després de deu mesos de viatge i més de 700 milions de quilòmetres, Maven podrà iniciar la recopilació de dades més exactes sobre la composició de l'atmosfera marciana o el ritme al qual el planeta perd determinats gasos cap a l'espai, a causa que no té la protecció d'un camp electromagnètic com la Terra.

D'aquesta manera, els científics podran saber si Mart, com es creu, era un planeta ple d'oceans que va anar perdent l'aigua per l'acció constant dels vents solars i la manca d'un camp electromagnètic.

La sonda Maven ajudarà a conèixer millor les capes altes de l'atmosfera marciana i com funciona la ionosfera del planeta i l'efecte que té el vent solar.