El terme greix no sempre és sinònim d'obesitat perquè, de fet, hi ha un tipus de greix -el marró- que no només no contribueix a l'obesitat, sinó que pot ser beneficiosa en la lluita contra aquesta epidèmia del segle XXI.

Convertir el greix blanc en marró és, per tant, la major prioritat dels investigadors i de les companyies farmacèutiques que estudien com eliminar l'excés de greix que consumim.

Durant la quarta edició de la CNIC Conference que se celebra avui i demà al Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), s'han posat de manifest els últims avanços al voltant de greix marró i al paper que algunes hormones poden jugar també a la lluita contra l'obesitat, una malaltia metabòlica molt vinculada a les patologies cardiovasculars.

La reunió està sent coordinada per l'investigador de la Universitat de Cambridge Toni Vidal-Puig i per les investigadores del CNIC Mercedes Ricote i Guadalupe Sabio.

Tots ells han explicat que, tot i que "des de fa temps" es coneix l'efecte positiu sobre la despesa energètica i el metabolisme, "no se sabia que el greix marró podria ser útil en l'humà adult".

Fins fa poc es pensava que aquest tipus de greix (present en els nadons) desapareixia en els adults però, el 2007, es va observar que també es pot utilitzar en els adults, una troballa que ha servit d'esperó als científics per buscar una solució clínica enfront de l'obesitat.

"Estudis en animals han demostrat que, en eliminar energia en forma de calor, aquest teixit podria arribar a ser beneficiós per reduir l'obesitat, ja que ajuda a eliminar grans quantitats de glucosa", comenten els experts.