El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha creat un viceministeri de ioga, per promoure la pràctica d'aquesta mil·lenària disciplina d'origen indi, de la qual el mandatari és practicant.

El viceministeri de AYUSH, sigles d'Ayurveda, Ioga, Unani, Siddha i Homeopatia, també es farà càrrec d'aquestes medicines tradicionals i al capdavant hi haurà Shripad Yesso Naik, que va prendre possessió ahir de la nova institució, fins ara enquadrada com un dels departaments del ministeri de Sanitat.

Modi és un fervent amant del ioga, disciplina que practica cada matí quan es lleva, cap a dos quarts del cinc, segons el seu biògraf Nilanjan Mukhopadhyay. El líder indi, que va arribar al poder fa cinc mesos, va demanar en el seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU a Nova York el setembre passat la creació d'un Dia Internacional del Ioga.

"El ioga no ha de ser només un exercici, sinó que ha de ser un mitjà per connectar amb el món i la natura", va afirmar Modi davant de les Nacions Unides, i va afegir "que pot ajudar en la lluita contra el canvi climàtic".

La creació del viceministeri s'enquadra dins de la primera remodelació del govern de Modi amb el nomenament de quatre nous ministres i 17 secretaris d'estat, uns canvis especialment rellevants en Defensa i Ferrocarrils.

El ioga té el seu origen en els antics vedes (paraula que significa saviesa), les escriptures hindús que daten del 1.500 AC i formen la base de la religió hindú. Al segle XX aquesta pràctica va arribar a Occident i avui és molt popular a tot el món.