Després de la seva primera visita als Emirats Àrabs Units, el xef Joan Roca afirma en una entrevista amb Efe que el país del golf Pèrsic és un "volcà en erupció" on no descarta "emprendre algun projecte". Xef del restaurant El Celler Can Roca -considerat el 2013 el millor restaurant del món per la revista Restaurant Magazine (actualment en segona posició)-, aquest català va expressar la seva intenció de "tornar aviat" a aquest formiguer econòmic, culinari i cultural que és, segons ell, la Unió dels Emirats Àrabs Units.

Aquest país "és fascinant, excitant i està viu", va dir Roca, que va afegir que la imatge que ha obtingut després de passar unes hores a Dubai i Abu Dhabi es correspon amb la que se n'havia creat a través de lectures prèvies.

Especialment li ha cridat l'atenció el seu "gran poder arquitectònic" i "l'ordre" amb el qual s'emprèn la seva expansió urbana.

El xef va aterrar a la Unió dels Emirats Àrabs Units perquè és l'únic cuiner del planeta amb presència activa en el Fòrum Econòmic Mundial desenvolupat d'aquesta setmana a Dubai, on va mostrar l'experiència que ha desenvolupat durant la Gira BBVA El Celler de Can Roca a Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Perú.

En el seu periple americà va tenir l'oportunitat d'incorporar a les propostes gastronòmiques que ofereix en els seus restaurants productes dels territoris que va visitar. Amb aquesta mateixa intenció, Roca va assegurar que explora les oportunitats dels Emirats Àrabs Units, on el primer que vol és "aprendre com cuinen" per posteriorment estudiar "què els pot aportar".

En aquest sentit no va descartar la possibilitat d'emprendre algun projecte al país, on va oferir una conferència davant 80 persones representants de diversos sectors de la societat dels Emirats al restaurant Seville's de Dubai. "Això és un volcà en erupció, hi ha moltes cultures emanant, per què no?", es va preguntar el cuiner, que va remarcar que "el menjar de l'estat espanyol té molt a veure amb l'àrab, estan barrejats". Va citar com a exemples de la fusió culinària que l'herència àrab va deixar a la península Ibèrica diverses formes de conserves com l'escabetx o els almívars i les espècies. "Procedeixen de la seva cultura i les fem servir diàriament als nostres menús", va apuntar.

No només són determinats aspectes de la cuina del món musulmà els que estan present en el seu restaurant, sinó que també ciutadans àrabs visiten amb freqüència El Celler de Can Roca. En aquest restaurant hi ha clients de 57 nacionalitats, entre les quals els Emirats, que hi arriben atrets per la ciutat de Barcelona i que ho aprofiten per desplaçar-se a Girona. "Ells tenen una valoració molt positiva de les propostes culinàries que oferim, és gent amb una gran sensibilitat gastronòmica i cultural", va subratllar el xef.

Roca va reconèixer que ha menjat bé durant la seva estada a Unió dels Emirats Àrabs Units i que va tenir l'oportunitat de degustar el hammour, tradicional peix local que, segons ha dit, "és molt bo". També va tenir paraules per als cuiners espanyols que van anar a la seva conferència, als quals va qualificar de "persones compromeses amb el menjar espanyol i amb la seva difusió".