Un consorci internacional utilitzarà cèl·lules mare de cordó umbilical per intentar reproduir l'únic cas de curació del VIH del món, el d'un pacient de Berlín que va rebre un trasplantament de cèl·lules mare de medul·la òssia d'un donant que tenia una mutació genètica rara.

El pacient de Berlín Timothy Brown va ser sotmès el 2007 a un trasplantament de cèl·lules mare d'un donant resistent al virus de forma natural, per tractar-lo d'una leucèmia. Segons els experts, aquesta mutació és present en l'1% de les persones d'origen europeu, aproximadament.

Els metges han advertit que aquest procediment és d'alt risc i només és indicat per als pacients amb un càncer que posi en perill la vida, i encara que metges i investigadors de tot el món han intentat curar altres pacients en condicions similars, fins ara ningú no ho ha aconseguit.

El cas de Timothy Brown és l'única intervenció mèdica que fins ara ha aconseguit curar una persona de la infecció pel VIH gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare de medul·la òssia d'un donant que tenia una mutació genètica rara, cosa que li va conferir resistència natural a la infecció pel VIH.

L'estratègia va despertar un enorme interès científic, ja que va obrir noves perspectives d'eradicació viral, però fins ara no s'ha pogut reproduir ja que és un procediment d'alt risc i només s'indica en pacients amb VIH i una malaltia hematològica potencialment mortal, com era el cas de Brown.

El consorci que intentarà reproduir-lo, anomenat Epistem i liderat per l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa de Barcelona, és finançat pel Research Consortium on HIV Eradication (ARCHE), i el projecte el duran a terme l'IrsiCaixa i la University Medical Center Utrecht (Holanda), amb la col·laboració d'experts de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i també de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid.