La fragància de les flors depèn dels fongs i els bacteris que les recobreixen, segons un estudi del professor d'investigació del CSIC i del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Josep Peñuelas, que evidencia el perill d'usar fungicides perquè canvien l'aroma de les plantes.

Les flors perfumen el món en el qual vivim, però... qui perfuma les flors?, es va preguntar Peñuelas, que ha descobert que si s'eliminen els fongs i bacteris que viuen sobre les flors, la quantitat i composició del seu perfum varia totalment. Peñuelas ha posat com a exemple la fragància de lavanda, un perfum característic que és provocat per uns compostos químics orgànics volàtils.

Fins ara se sabia que les plantes amb flors utilitzaven diverses vies bioquímiques per produir un ampli ventall de compostos orgànics volàtils que conferien a les flors la seva pròpia aroma.

L'estudi de Peñuelas, en què també ha col·laborat la Universitat Autònoma de Barcelona, ha descobert que les flors fan olor d'alguna cosa més que de flors.

El treball, publicat per la revista del grup Nature Scientific Reports, s'ha basat en una sèrie d'experiments en els quals han fet pols les flors del saüc amb antibiòtics d'ampli espectre.