L'esperança de vida a tot el món ha augmentat una mitjana de 6,2 anys des del 1990 fins al 2013, segons un ampli estudi que publica la revista britànica The Lancet. Els homes viuen ara 5,8 anys més i les dones 6,6 anys més, en gran mesura per la disminució de les taxes de mortalitat per malalties infeccioses i cardiovasculars.

L'estudi, elaborat per un consorci internacional de més de 700 investigadors i que analitza les principals causes de mort en 188 països, conclou que l'edat mitjana de mort a tot el món per a tots dos sexes era de 71,5 anys el 2013, comparat amb 65,3 anys el 1990.

A les zones més desenvolupades del planeta, la taxa de mortalitat per càncer ha caigut el 15%, mentre que les morts per malalties cardiovasculars han disminuït el 22%, el que ha contribuït a incrementar l'esperança de vida. Als països pobres, per la seva banda, han caigut les morts per diarrea, infeccions de les vies respiratòries inferiors, així com els problemes en els nens durant les primeres hores de vida.

Per contra, algunes causes de mort s'han agreujat, com els càncers de fetge causats per l'hepatitis C, que han avançat el 125%, el càncer de pàncrees, la taxa de mortalitat del qual ha augmentat el 7%. i la diabetis (9%).

La cardiopatia isquèmica i l'accident cardiovascular continuen sent les primeres causes de mort en el món, mentre que la malaltia pulmonar obstructiva crònica ha desbancat la pneumònia, que el 1990 ocupava el tercer lloc com a causa de mortalitat.

La disminució de la fertilitat i el canvi demogràfic en la població mundial també han contribuït a l'augment en l'esperança de vida, segons l'estudi.

"En l'actualitat, la gent té menys probabilitats de morir a causa de determinades afeccions, però hi ha més persones d'edat avançada a tot el món", va afirmar el director de l'estudi, Christopher Murray.

Per a l'investigador, "aquesta és una tendència encoratjadora, ja que les persones viuen més temps. Només hem d'assegurar estar prenent les decisions correctes en el present pel que fa a les polítiques de salut per tal de preparar-se per als problemes mèdics i els costos associats que estan sorgint", va dir.

Si es mantenen les tendències observades en les últimes dècades, per a l'any 2030 l'esperança de vida de les dones és de 85,3 anys, mentre que la dels homes arribarà als 78,1 anys.

L'estudi evidencia que la bretxa de gènere en les taxes de mortalitat per als adults d'entre 20 i 44 anys s'està ampliant, i proposa el VIH, la violència i la mortalitat materna com algunes de les causes per aquesta diferència.

La diabetis, altres trastorns endocrins i la malaltia renal crònica disminueix l'expectativa de vida en moltes regions, inclosa Amèrica Llatina central.

Els trastorns mentals van tenir un impacte negatiu en diverses regions, especialment a Amèrica del Nord, mentre que a Europa de l'Est i a Àsia Central la cirrosi va afectar així mateix l'expectativa de vida.