?

El nou llibre de Michel Houellebecq ha desfermat la polèmica sobre el seu contingut, en particular pel seu escenari-presagi de la presa del poder per un partit islàmic a França, que alguns interpreten com un cop de mà intel·lectual a l'extrema dreta del Front Nacional de cara a les eleccions. Soumission no estarà a les llibreries fins dimecres, però el pirateig d'algun dels exemplars que han sortit de les impremtes de l'editorial Flammarion ha avançat un debat al qual ara s'hi ha sumat el diari Libération.

La prestigiosa capçalera d'esquerres dedicava ahir set pàgines, inclosa la portada, a Soumission, al qual considera tant un "pamflet polític com una obra literària", i del qual no escatima lloances per la seva qualitat, que contribueixen a la seva capacitat suggestiva. Per la conjunció de l'alt nivell literari i de les evocacions de la trama en l'actual escenari polític francès, el director de Libération, Laurent Joffrin, prediu que l'obra pesarà en el debat públic perquè "recolza les idees del Front Nacional" o de polemistes de la seva òrbita, com Eric Zemmour.

"En resum -diu Joffrin- permet escalfar el seient a Marine Le Pen al cafè de Flore", que va ser durant dècades el punt de trobada dels intel·lectuals parisencs. És a dir, que per al director del diari, la faula del qui és potser el més iconoclasta dels escriptors francesos contemporanis dóna una dimensió intel·lectual a les idees de Le Pen sobre l'amenaça per a França d'una suposada influència de la immigració àrab -musulmana.

Un error del bipartidisme?

Els que han llegit Soumission parlen d'una trama ambientada a la França de 2022, en què el protagonista és François, un professor de la universitat de la Sorbona, especialista en l'escriptor decadent del segle XIX Joris Karl Huysmans, solter, alcohòlic i nostàlgic de les dones submises a l'antiga.

El context polític de l'obra presenta en una situació de més debilitat que l'actual als que han estat els dos grans partits de govern del país: el socialista (PS), de l'actual president, François Hollande, i el conservador UMP de l'anterior cap de l'Estat, Nicolas Sarkozy. Davant aquesta fragilitat pròpia i davant el risc que el FN arribi al poder, el PS i la UMP decideixen donar suport al segon partit del país, la Fraternitat Musulmana, el líder del qual, Mohammad Ben Abbes, esdevé president de la República.

El nou govern, que vol una Europa que tingui com a centre la Mediterrània, privilegia el seu projecte educatiu, amb una privatització que posa la religió en el centre de la formació, però també la sortida de les dones del món laboral i de l'espai públic, i la seva consagració únicament a tasques domèstiques i familiars. En aquest context, François renúncia a la proposta que li fa Myriam, una antiga parella que li suggereix que fugi de la nova realitat francesa a Israel, i en el seu lloc es converteix a l'Islam, el que entre altres coses li permet -a part de tenir solucionat el seu futur econòmic- disposar de diverses dones submises.

En defensa de l'autor

El filòsof Alain Finkielkraut, conegut per les seves alertes sobre com la creixent presència de l'islam en l'espai públic mina el laïcisme a França i com una part de l'esquerra ha derivat en la islamofilia a la vora del conflicte entre àrabs i israelians, ha estat un els primers defensors de Houellebecq i de la seva novel·la.

Finkelkraut creu que la història que narra l'escriptor, tot i que "no és segur" que materialitzi, "és plausible"."No per ser extremadament grotesc cal deixar de prendre seriosament el que escriu.