Un equip de l'Institut Català d'Oncologia i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge ha desenvolupat uns nous models animals que reprodueixen amb tota fidelitat l'evolució i malignitat de diferents tumors humans, segons informa l'institut.

Això permet seguir en paral·lel l'evolució del tumor en el pacient que té la malaltia i en un animal de laboratori, en aquest cas ratolins; i preveure possibles recaigudes i anticipar quins tractaments seran més eficaços.

Cèl·lules dels tumors humans s'implanten en l'òrgan corresponent del ratolí. D'aquesta manera, el model animal reprodueix les característiques histològiques, genètiques i epigenètiques dels tumors humans, així com els patrons de disseminació del tumor, cosa que no s'aconsegueix amb altres mètodes d'implantació, per exemple sota la pell i no en l'òrgan equivalent.

Alhora, es pot aplicar el mateix tractament que rep el pacient al ratolí, i seguir-ne l'evolució, la qual cosa obre la porta a valorar el risc de tenir recaigudes, així com el tractament més eficaç i amb menys efectes secundaris en cada cas. I així poder aconseguir una teràpia personalitzada, ja que cada pacient tindria el seu model animal corresponent.

L'equip, en col·laboració amb el CNIO de Madrid, i el Boston Children's Hospital ha aconseguit amb èxit obtenir models en càncer de còlon, pulmó i ovari. Els resultats sobre càncer de pulmó s'han publicat a la revista Cancer Research.