L'actor britànic Benedict Cumberbatch s'ha disculpat per haver-se referit als negres amb l'eufemisme "persones de color" al programa televisiu de Tavis Smiley de la cadena nord-americana Public Broadcasting Service (PBS).

L'intèrpret, nominat als Oscar del 22 de febrer per la seva interpretació a The Imitation Game (Desxifrant Enigma), ha dit en un comunicat que "està destrossat per haver causat ofensa" i ha reconegut que no pot justificar haver estat "un idiota".

En anglès, usar el gir "persones de color" per referir-se a la gent de raça negra es considera antiquat i implica que hi ha alguna cosa intrínsecament negativa en la paraula "negre".

L'artista de 38 anys va cometre la relliscada, que va ser criticada posteriorment per l'organització contra el racisme Show racism the red card, just quan lamentava la manca d'oportunitats al cinema per a persones negres.

"Demano disculpes de nou a tots els que he ofès amb aquest desconsiderat ús del llenguatge inapropiat sobre un problema que afecta amics meus i que em preocupa profundament", va declarar Cumberbatch en la seva nota.

El protagonista de la sèrie Sherlock estava precisament criticant la "desigualtat" que hi ha al món de l'actuació britànica, mentre el comparava amb el de Hollywood, que, segons ell, ofereix "més oportunitats" als negres que el Regne Unit.

"Pel que fa a actors de color, és una cosa molt difícil al Regne Unit. Molts dels meus amics han tingut més oportunitats aquí (als Estats Units) que allà. I això és una cosa que ha de canviar", és el que va dir.