Un nou fàrmac neuroprotector que combat els dèficits cognitius de l'esquizofrènia estarà enllestit per provar-lo en éssers humans el 2016, segons les institucions científiques que han signat un acord per desenvolupar-lo.

L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat del País Basc, la biotecnològica Iproteos del Parc Científic de Barcelona i la biofarmacèutica AscilBiopharm han acordat crear un consorci per desenvolupar aquest fàrmac en un projecte denominat Spark. L'objectiu és realitzar la primera fase de desenvolupament preclínic d'un fàrmac irst-in-class que previngui, freni l'evolució i reverteixi els dèficits cognitius de l'esquizofrènia i altres trastorns mentals per poder començar la primera administració en éssers humans el 2016.

El projecte, amb una ajuda de 500.000 euros del ministeri d'Economia i Competitivitat, vol pal·liar que actualment no hi hagi cap fàrmac per als dèficits cognitius de l'esquizofrènia, la tercera malaltia més incapacitant.