Amb dedicació, "gairebé qualsevol" pot convertir-se en un lector de signes com Sherlock Holmes, sosté Daniel Tubau, autor de No tan elemental. Cómo ser Sherlock Holmes, un llibre ple de claus per desenvolupar una capacitat deductiva semblant a la del novel·lesc detectiu anglès.

"En general, som més els Watson que els Holmes", assegura el guionista, director i professor de guió i literatura, tot i que ara per ara ell mateix és encara el seu "propi alumne" i aprèn cada dia a desenvolupar recursos davant els desafiaments intel·lectuals .

L'obra, que desenvolupa els seus continguts tant en el llibre com a través de diferents enllaços a Internet, convida el lector perquè "vegi coses que només es poden veure de manera audiovisual i després torni al llibre", indica el guionista.

L'autor d'El guió del segle 21, Les paradoxes del guionista, Records de l'era analògica La veritable història de les societats secretes desitja que el lector "s'acosti més al pensament crític i elaborat de Holmes", perquè "hi ha més signes dels que es pensa, al nostre voltant", i activant aquesta manera de pensament "es gaudeix més de la vida", assegura.

Daniel Kahneman, psicòleg que va obtenir el premi Nobel d'economia, estudiava el que va anomenar pensament ràpid i pensament lent i "la manera en què reaccionen les persones en situacions de crisi", cosa que Tubau fa servir com a símil per parlar Watson i Holmes. Tubau creu que el pensament ràpid o intuïció "funciona perfectament el 90% de les vegades", però no en situacions noves que "no remeten a res que s'hagi experimentat".