Un nou llibre sobre el príncep Carles revela un món de lluites internes a la seva cort i una Elisabet II temerosa que els britànics no estiguin preparats per a l'estil radical de regnat que aplicarà al seu dia l'hereu al tron.

La periodista Catherine Mayer, de la revista Time, ha escrit Carles: el cor d'un rei, basat en els contactes que ha tingut amb el príncep i amb el personal que treballa per a ell, alguns dels extractes del qual avança aquests dies The Times.

Segons Mayer, la sobirana britànica, que farà 89 anys el proper mes d'abril, no ha amagat la seva preocupació per l'estil tan diferent de regnar que busca el seu fill, molt compromès amb assumptes com el canvi climàtic i l'arquitectura, cosa que certes vegades li ha valgut les crítiques dels experts.

Elisabet II, en canvi, no ha ofert una entrevista ni s'ha pronunciat obertament sobre temes sensibles, perquè considera que, com a sobirana, regna però no governa i la seva posició ha de quedar al marge dels diferents debats que es generin al país.

Però el príncep de Gal·les, de 66 anys, no ha callat a l'hora de defensar la protecció de la natura o criticar els edificis que no embelleixen una capital com Londres.

Al seu llibre, Mayer afirma que aquest activisme de Carles pot donar pas, després de la mort d'Elisabet II, a un "possible nou model de monarquia" i apunta a "redefinir" la corona. "Alguns membres de la cort, fins i tot la mateixa sobirana, temen que ni la Corona ni els seus súbdits tolerin el xoc de la novetat", escriu la prestigiosa periodista.

Segons explica, Carles li va manifestar la seva preocupació per assumptes que afectaran el Regne Unit a llarg termini.

"Només prenc els reptes més difícils. Perquè vull elevar les aspiracions i fer tornar l'esperança", li va dir el príncep en una conversa, en referència als assumptes que ell defensa. "M'he preocupat pels néts de tots els altres", afegia.

Entre els més crítics amb Carles hi hauria el seu mateix pare, el duc d'Edimburg, ja que creu que el seu fill té un "comportament egoista", perquè situa les seves passions per sobre de les seves obligacions reials, d'acord amb el que explica Carles: el cor d'un rei.

Crepuscle inevitable

"Als passadissos i a les habitacions privades del palau de Buckingham hi ha una creixent ansietat mentre el regnat de la reina entra en el que una persona ha anomenat "l'inevitable crepuscle", afirma la periodista sobre els últims anys de regnat d'Elisabet II, que va arribar al tron el 1952.

El príncep Carles, que pel que sembla té por de la mort dels seus pares, planeja "un nou model de monarquia", afirma Mayer.

A més, el llibre revela que la cort del príncep és plena de lluites internes, i per això algun cortesà l'ha arribat a comparar amb Wolf Hall, el relat de l'escriptora Hilary Mantel sobre el món oportunista i de traïció que va esdevenir la cort d'Enric VIII (1491-1547).

Si bé el llibre afirma que Carles és conegut pel personal com "el cap", al príncep se'l veu com una persona insegura, mentre que alguns empleats se senten desil·lusionats.

Carles no ha triat sempre les coses "sàviament" i ha designat gent que li diu el que ell vol escoltar en lloc de saber la veritat, afirma l'escriptora.

En alguns extractes del llibre, Mayer descriu el príncep com una persona amb dificultats per controlar les seves nombroses entitats benèfiques i també els seus interessos comercials.

Segons afegeix la periodista, moltes de les dificultats a la cort es produeixen per la incapacitat del príncep de crear llocs específics per al seu personal, fet que crea disputes internes.

El palau de Buckingham encara no s'ha pronunciat sobre el contingut d'aquest text, però el diari The Daily Telegraph ha assenyalat que els advocats de l'hereu al tron estudiaran amb detall el seu contingut per establir si hi ha alguna cosa "grollerament falsa" o "perjudicial per al príncep".