Magnus és un lleonet de quatre mesos que treballava en un circ com a reclam perquè el públic es fes fotografies amb ell, encara que, com que no volien que creixés, no va ser ben alimentat, causant-li un problema a l'esòfag que li impedia menjar aliments sòlids i del que serà operat gràcies a una ONG.

"L'utilitzaven com un atractiu turístic per fer-se fotos amb ell a 20 euros la foto, anava de mà en mà", explica Iván Jiménez, fundador de l'ONG Let 's Adopt, que corre amb els càrrecs de la recuperació del petit lleó, el esòfag es va encongir de tal forma per la malnutrició que només aconseguia ingerir aliments líquids.

Precisament, el fet que comencés a perdre pes i energia, deixant de ser útil per al seu "treball", és el que, fet i fet, li ha salvat la vida, ja que un animal d'aquestes característiques no podria seguir sobrevivint només a base de líquids. Afortunadament, els seus amos van decidir portar-lo a la consulta d'un veterinari que va detectar el seu problema alimentari.

A Magnus li han diagnosticat una estenosi o el que és el mateix, un estrenyiment de l'esòfag, segurament una combinació entre un problema congènit i la desnutrició soferta com a conseqüència.

Ara necessita ser sotmès a diverses intervencions quirúrgiques perquè els veterinaris puguin dilatar-li l'esòfag de manera gradual i aconseguir que pugui menjar carn i aliments sòlids.

Segons Jiménez, en espectacles ambulants com alguns circs, interessa que els cadells siguin el més petits durant el major temps possible "perquè el negoci continuï, no els interessa que creixi".

Let's Adopt, una ONG que habitualment s'encarrega de gossos i gats, ha decidit córrer amb les despeses de la intervenció que necessita el lleonet per ser "gairebé, gairebé" com un més de la seva espècie i que, calculen, rondaran un import d'uns 4.000 euros.

El petit Magnus porta menys d'un mes sota les cures dels veterinaris de l'Hospital Veterinari València Sud de la localitat valenciana de Silla i, tot i que encara no fa honor al seu nom, ja ha aconseguit doblar el seu pes.

Quan va arribar, pesava 11 quilos i ara, tres setmanes després, ha arribat fins als 22 quilos i ja gairebé té la mateixa energia que qualsevol cadell de lleó de la seva edat.

"Hem aconseguit oferir-li una alimentació adequada, i el creixement està sent el correcte", explica Nelo Civera, responsable del Servei d'Animals Exòtics de l'Hospital Veterinari València Sud. Encara que "fa dos mesos que ja hauria de ser capaç d'empassar carn, només podia passar llet".

Ara Magnus pot menjar-se un quilo de pit de pollastre triturat en dues preses cada dia i, si bé serà "un malalt crònic de per vida", com confirma Civera, amb la dilatació esofàgica a la qual serà sotmès "podrà seguir amb aquest tipus de alimentació".

"El lleonet en aquests moments és capaç de donar mostres de felicitat, i ell només sap que ara pot ingerir aliments que abans no podia, però necessitarà que li piquin el menjar de per vida", explica aquest veterinari expert en el tractament d'animals exòtics.

Magnus ara va sobrat d'energia i ha fet de Nelo seu company ideal de jocs. Per això, el veterinari es mostra molt satisfet amb els resultats després de diverses setmanes d'atenció i cures al petit lleó.

El responsable de l'ONG somia amb poder deixar anar a Magnus en un ambient natural un cop recuperat de la intervenció, però la realitat és una altra, atès que l'animal no podria sobreviure en llibertat. Al necessitar cures de per vida, segurament haurà de ser ingressat en un nucli zoològic quan rebi l'alta mèdica.