Un equip d'investigadors va revelar ahir la troballa d'un fòssil d'un homínid amb 2,8 milions d'anys d'antiguitat, que es converteix en el més antic trobat fins ara del gènere Homo, al qual pertany l'home actual.

Es tracta de la mandíbula parcial d'un homínid trobada el 2013 en el jaciment Ledi-Geraru a l'estat regional d'Afar, a Etiòpia, l'anàlisi en dos estudis publicats a Science apunta que la divergència del gènere Homo va passar gairebé mig milió d'anys abans del que s'havia conclòs anteriorment.

Els investigadors indiquen que el fòssil, que es coneix com LD 350-1, combina els trets primitius de l'Australopithecus amb les característiques més modernes de l'Homo, que situarien a aquest gènere abans en el temps, almenys de manera incipient.

No obstant això, els investigadors apunten que encara és aviat i es necessiten més estudis per determinar a quina espècie pertany.

Fins ara, els fòssils més antics trobats del gènere Homo, que agrupa les espècies que van evolucionar en l'home modern (Homo sapiens), dataven d'aproximadament 2,3 o 2,5 milions d'anys. "Tot i moltíssima recerca, els fòssils del llinatge Homo de més de 2 milions d'anys són molt rars", va assenyalar Brian Villmoare de la Universitat de Nevada, un dels investigadors principals. Va assenyalar que el període que abraça entre 2 i 3 milions d'anys és un dels que té més llacunes respecte a l'estudi dels orígens de l'home.

La investigadora del departament de geociències de la Universitat Estatal de Pennsilvània Erin DiMaggio lidera un altre estudi en el qual descriuen geològicament el jaciment on es va descobrir la mandíbula.

Les roques i fòssils vegetals que estan analitzant "permeten fer llum no només sobre un llinatge humà, sinó sobre l'establiment d'un entorn geològic en què van viure els primers Homo".

Va assenyalar que els primers Homo que van habitar la regió d'Afars ho van fer en un entorn de grans pastures i arbustos, a prop de llacs, rius i volcans actius. Els investigadors també van esmentar que entre els fòssils trobats en aquesta zona hi ha antílops i elefants prehistòrics, tipus ancestrals d'hipopòtams, cocodrils i peixos, que daten d'entre 2,8 i 2,5 milions d'anys.