La majoria dels casos de presumpta possessió demoníaca són trastorns psiquiàtrics, encara que experts reunits a Roma en un congrés sobre exorcisme han advertit que no es pot obviar "l'influx" del maligne ni frivolitzar sobre això.

L'Església no compta amb cap estudi que xifri un nombre de possessions demoníaques, però el sacerdot espanyol Pedro Barrajón ha dit que són la minoria dels casos notificats, ja que la resta solen ser fruit de trastorns psiquiàtrics. "Un entre cent mil, potser".

Esoterisme, màgia, ocultisme, sectes i possessions demoníaques són algunes de les matèries del X Curs de base sobre el Ministeri de l'Exorcisme, que se celebra a l'Ateneu Pontifici Regina Apostolorum de la capital italiana fins dissabte que ve.

Barrajón, un dels seus organitzadors, ha explicat que el simposi va néixer per oferir una "millor formació" als sacerdots i perquè aquests puguin satisfer les freqüents peticions dels fidels en aquest sentit.

"Tracta de donar una visió panoràmica partint de la teologia, la psicologia, la sociologia o la criminologia (...) perquè la gent que hi acudeixi pugui rebre una ulterior formació que el faci més eficaç en el seu ministeri", ha assenyalat. La doctrina de l'Església Catòlica estableix que tots els éssers humans estan sotmesos a la influència demoníaca, ja que aquesta està representada per la temptació, però "en alguns casos específics pot tenir un poder sobre el cos d'una persona" i és llavors quan es requereix l'ajuda d'un exorcista.

No obstant això, el pare Barrajón recorda que és important acudir en primera instància a un professional mèdic perquè estudiï la situació i que, en el cas que la ciència no pugui curar el pacient en qüestió, podrà acudir després a un exorcista, sempre que sigui creient.

Serà aquest qui dilucidi per mitjà de la seva "gràcia d'estat" si realment es dóna en aquesta persona una possessió maligna.