Moderar la velocitat de la parla augmenta l'efectivitat del missatge, segons una recerca desenvolupada per la professora del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Emma Rodero, que ha constatat que la velocitat òptima del parla es troba entre les 170 i les 190 paraules per minut.

L'estudi, que acaba de ser publicat a la revista científica Media Psychology, ha demostrat que la velocitat del parla del locutor i la complexitat de la informació influeixen especialment en el reconeixement de les notícies ofertes pels mitjans de comunicació.

Segons Rodero, els resultats de l'estudi indiquen que la velocitat òptima del parla per facilitar el processament de la informació es troba entre les 170 i les 190 paraules per minut. En aquest sentit, com més gran sigui la velocitat, menor ha de ser la complexitat de la informació, i viceversa.

Segons el treball, quan la velocitat és inferior a 170 paraules per minut, el reconeixement del missatge es veu afectat perquè l'atenció de l'oïdor disminueix en ser un parla menys dinàmica. Per contra, si la velocitat és superior a 190 paraules per minut, l'oïdor té dificultats per seguir la informació, especialment si és complexa, com passa en les notícies dels mitjans.

La recerca afirma que una velocitat de més de 210 paraules per minut provoca "una sobrecàrrega cognitiva" que li impedeix seguir la informació i l'empeny a abandonar la tasca.

L'estudi denomina Mecanisme Dinàmic Moderat a la velocitat òptima, que és prou ràpida per ser dinàmica i, alhora, comprensible.