Un bastonet desenvolupat per investigadors canadencs pot reduir dràsticament les morts infantils per diarrea en països en desenvolupament, en detectar-ne les causes sense necessitat d'anàlisi de femta. Els investigadors calculen que, produït en grans quantitats, el preu unitari del bastonet serà de 25 centaus de dòlar.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any es produeixen 1.700 milions de casos de diarrea i prop de 800.000 nens menors de cinc anys moren a tot el món, principalment en països africans, a conseqüència d'aquesta afecció, la segona causa de mort del planeta per a aquest grup. El bastonet creat pels investigadors ha demostrat ser capaç de detectar en nens amb greus casos de diarrea els elements patògens que no identifiquen les actuals proves, que requereixen el procés més lent de prendre mostres fecals per a la posterior anàlisi.

L'estudi publicat a la revista mèdica Journal of the Pediatric Infectious Disease Society assenyala que més d'un terç de 671 nens hospitalitzats a Botswana patien infeccions tractables però que no havien estat detectades pels mètodes tradicionals.

Dels 671 casos recollits en l'estudi, 26 van morir a conseqüència de la diarrea. En el 65% d'aquests casos, el bastonet va detectar l'element patogen causant de la malaltia i que havia passat desapercebut en els exàmens fecals.

Els investigadors canadencs responsables de la creació del bastonet, David Goldfarb i Jeff Pernica, que van treballar en col·laboració amb col·legues africans, van destacar que la principal causa de l'alta mortalitat infantil per diarrea és fruit de la manca de diagnòstic. Goldfarb va assenyalar que "la diarrea és una de les malalties ignorades de la pobresa. Més de 2.000 nens moren cada dia de diarrea. En comparació, en una setmana la diarrea es cobra més vides que tota l'epidèmia d'Ebola".

"Fins ara s'assumia que el diagnòstic de nens amb diarrea en països en desenvolupament no era una cosa possible. Però hem demostrat que no és impossible", ha afegit Goldfarb.

El doctor Pernica va dir que "les principals causes són tractables de forma efectiva i barata. El problema és que fins ara no hi havia una forma ràpida i efectiva de determinar el patogen causant".

En països subsaharians, la taxa de mortalitat infantil causada per diarrea és del 7%, i a Botswana del 4%. A més, molts dels que sobreviuen a greus casos de diarrea pateixen retards de desenvolupament físic i psicològic.