Més del 95% de la població del món té algun problema de salut i en molts casos hi ha persones que tenen fins a cinc malalties, segons una anàlisi de l'anomenat Estudi global de la càrrega de la malaltia (GBD) en el període 1990-2013 publicat a la revista britànica The Lancet. La investigació indica, a més, que la proporció d'anys de vida saludable perduts per diverses afeccions augmenta, ja que ha passat del 21% el 1990 al 31% el 2013.

A mesura que la població mundial incrementa i puja el nombre d'ancians, les persones que viuen en condicions no totalment saludables es pot veure augmentada els propers anys, afegeix l'estudi, presidit per Theo Vos, de l'Institut de Sanitat i Avaluació de la Universitat de Washington (EUA). Els investigadors van arribar a aquesta conclusió després d'analitzar detalladament diferents aspectes de l'estat de la salut de la població a tot el món entre el 1990 i el 2013.

Els últims 23 anys, afegeixen, les principals causes del deteriorament de la salut ha canviat considerablement.

El 2013, l'artritis, els mals d'esquena, la depressió, l'ansietat, el consum d'alcohol i les drogues van comptabilitzar gairebé la meitat dels problemes de salut de la població.

A més, els autors assenyalen que, per exemple, el fort increment dels casos de diabetis -que han augmentat el 43% els últims 23 anys- va contrastar amb l'increment de morts per aquesta malaltia, que va ser de tan sols el 9%.

"Que la mortalitat estigui descendint més ràpid que les malalties no mortals i que prevalguin les lesions és una altra prova de la importància de prestar atenció a l'augment de la pèrdua de salut [...] i no centrar-se simplement a reduir la mortalitat", assenyala Vos.

El GBD va analitzar 35.620 fonts d'informació sobre les malalties i lesions registrades en 188 països en el període indicat i el seu impacte en el sistema sanitari de les nacions.