Els peixos de llacs remots d'alta muntanya a Europa s'estan "feminitzant" per culpa de la contaminació atmosfèrica que transporta substàncies químiques artificials similars a les hormones.

Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) i de la Universitat d'Innsbruck (Àustria) publicat a la revista Nature Scientific Reports.

Els autors del treball, Benjamí Piña, Sergio Jarque i Joan Grimalt, de l'IDAEA-CSIC, Jordi Catalán, del CREAF, i Reinhard Lackner, de la Universitat d'Innsbruck, han detectat el primer cas en què un vertebrat es feminitza a causa exclusivament de la contaminació atmosfèrica.

Els investigadors han observat que els contaminants que alteren el sistema hormonal, els anomenats disruptors endocrins, han aconseguit arribar a l'interior dels peixos viatjant per l'aire i dipositant-se als llacs remots.

"Aquests llacs estan allunyats de les fonts emissores d'aquests compostos, com les ciutats o els camps de cultiu, així que l'única via de contaminació és a través de l'aire", ha comentat Jordi Catalán.

Segons l'estudi, els llacs d'alta muntanya dels Pirineus i de les muntanyes Tatras, a Eslovàquia, estan rebent aquestes substàncies químiques que s'estan acumulant als peixos.