El president del Consell Pontifici de les Comunicacions Socials, Claudio Maria Celli, ha admès avui que en el si de l'Església es viu "un moment delicat", amb l'existència de "certs malestars" de què "és conscient" el papa Francesc, que continua amb el seu pla de reformes.

Monsenyor Celli, de visita aquests dies a la capital biscaïna, ha pres part en un esmorzar del Fòrum Europa-Tribuna Euskadi, després de ser presentat pel bisbe de Bilbao, Mario Iceta, i davant de representants del món polític, econòmic, de la judicatura i de l'Església del País Basc. En la seva intervenció, ha assenyalat que el Papa afronta canvis al Vaticà, com la reforma de la Cúria perquè sigui "més atenta i disponible", i ha afirmat que el Pontífex "sap de molts blocs" que hi estan en contra, i que "hi ha cert malestar" i tensions "en aquest moment.

Segons ha dit, alguna cosa es mou i "alguna cosa forta" està passant a l'Església, de la qual ha dit que "no és un museu ni una sala tancada" on "no passa res".

Preguntat per la intermediació de l'Església i de la comunitat de Sant Egidi, una organització italiana que ha intervingut en conflictes internacionals, com en la fi de la violència d'ETA, ha dit que aquest grup "ha jugat des de fa temps un paper en la mediació" i ha reconegut la seva tasca en alguns àmbits africans.

Ha afirmat tenir "molta estima" al fundador d'aquest grup, l'historiador italià Andrea Riccardi, de qui és amic, però ha puntualitzat que de vegades no se sent a gust amb "certes coses", encara que ha refusat aclarir si tal discrepància està relacionada amb ETA.

Sobre el suport d'una monja de clausura al procés independentista català, ha indicat que la vida religiosa no hauria d'estar involucrada en activitats "de tipus polític", i que l'activitat de clausura ha d'estar centrada en "resar i estimar Déu profundament".

Monsenyor Celli, que ha centrat la seva intervenció a parlar de l'actual "cultura digital", ha alertat del risc que els menors naveguin sols per Internet i ha censurat que la pastoral familiar de l'Església no tracti de "la responsabilitat dels pares d'acompanyar els seus fills" a la xarxa.

Ha destacat, en aquest sentit, l'elevat percentatge de nens i adolescents (sobre el 70% a Europa, segons les seves dades) que naveguen sols, sense la presència d'un adult, i ha advertit que al voltant del 50% dels casos de pedofília "comencen a Internet".

Monsenyor Celli ha lamentat que "a vegades" la pastoral familiar de l'Església "està mancada d'aquest aspecte", ja que no es parla "de la responsabilitat dels pares d'acompanyar els seus fills a Internet".

El president del Consell Pontifici de les Comunicacions Socials, que ha vaticinat que el Papa visitarà Espanya en el futur tot i que sense saber "quan", ha considerat el Pontífex "un fenomen comunicatiu". Ha opinat que la seva última encíclica "no és només una encíclica verda, sinó una reflexió sobre la casa comuna" de tots, i ha instat que la gent es pregunti: "quin món deixo als meus fills?".