L'Audiència de Màlaga ha anul·lat el tercer grau penitenciari o de semillibertat aprovat a l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz per malaltia greu i incurable, i considera que el seu estat no és terminal i podria blanquejar les "ingents" quantitats de diners que no s'han recuperat.

L'acte de la secció tercera de l'Audiència de Màlaga atén el recurs de la fiscalia i subratlla que l'exalcalde, amb condemnes que sumen 13 anys i 12 mesos per diversos casos de corrupció, pateix diverses patologies greus i incurables. No obstant això, l'Audiència precisa que el seu estat "no és pas terminal" i afegeix que no hi ha raons humanitàries o de dignitat personal que justifiquin el nou règim penitenciari que va ser aprovat el passat 3 d'agost.

La Fiscalia, en el seu recurs, no descartava que Muñoz eludís l'acció de la Justícia si obtenia el tercer grau i subratllava que mantenia "intacta" la seva capacitat de delinquir perquè "els múltiples delictes que va cometre al llarg de la seva carrera criminal no van precisar de una bona forma física", segons recorda l'Audiència.

El jutge de vigilància penitenciària va acordar a principis d'aquest mes concedir el tercer grau a Muñoz per la manca de facilitat per tornar a delinquir, per l'escassa perillositat de l'intern i per raons humanitàries i de dignitat personal a causa del seu deteriorat estat de salut.

No obstant això, després d'assenyalar que no és un fet objectiu que la presó empitjori l'estat físic de Muñoz, l'Audiència afegeix: "el fet d'estar desconnectat de la vida política comporta que probablement no pogués perpetrar novament delictes com els que va cometre en el seu dia".

En aquest sentit, afegeix que com a "les seves facultats intel·lectives no es troben afectades" i dels seus delictes obtenir "ingents quantitats de diners que no s'han pogut recuperar i que molt probablement es troben ocultes, no és desgavellat pensar que podria intentar fer-les aflorar d'alguna manera, blanquejant-les, la qual cosa determinaria la comissió de nous fets delictius".

Recurs de Pantoja

D'altra banda, la cantant Isabel Pantoja ha recorregut la negativa de la junta de tractament de la presó d'Alcalá de Guadaíra (Sevilla) a concedir-li el tercer grau penitenciari. La iniciativa del seu advocat es basa en què la tonadillera ha complert un quart de la condemna de dos anys per blanqueig de capitals, que és la primera vegada que ha estat condemnada, malgrat que ha ingressat a la presó, i en les divergències en la votació de la junta de tractament de la presó.

En aquest sentit, les mateixes fonts han recordat que tres persones -la a directora de la presó, la subdirectora i el cap de serveis- van votar a favor que Pantoja seguís complint pena en segon grau, mentre que tres -la educadora, la treballadora social i el cap del servei metge van considerar que havia de passar a tercer grau.

Davant l'empat, va ser la presidència de la junta, que recau en la figura de la directora de la presó, qui es va encarregar de trencar la votació. En aquest cas, ho va fer reafirmant el seu primer vot, és a dir, que continuï en segon grau.

El recurs presentat per Pantoja es podria resoldre en la segona setmana de setembre, han apuntat les fonts. Des del seu ingrés a la presó, Pantoja ha gaudit de dos permisos ordinaris i un dia abans que finalitzés el segon, el 4 d'agost, va ingressar en un centre sanitari a causa d'una malaltia renal, per la qual la van hospitalitzar.