Els caps de govern electes i que exerceixen el càrrec tenen més risc de morir que els seus rivals que no van guanyar les eleccions, el que suggereix que envelleixen abans, conclou un estudi publicat en l'última edició del British Medical Journal.

Un equip de científics liderat per Anupam Jena, investigador de la Universitat de Harvard i l'Hospital General de Massachusetts (EUA), va analitzar dades electorals històriques de 17 països i va comparar la trajectòria dels líders electes amb la d'aspirants no elegits en el període del 1722 al 2015.

L'objectiu de la investigació era determinar "si ser elegit cap de govern està associat amb una mortalitat accelerada", el que es va comprovar "comparant les diferències en supervivència entre els líders electes i els aspirants que no van ser elegits i mai van servir".

Els científics van observar que els polítics que van servir com a caps de govern van viure de mitjana 4,4 anys menys després de la seva última elecció que els candidats que mai van arribar al poder.

Atès que, de mitjana, els líders electes eren 3,8 anys més vells en l'any de la seva última elecció comparats amb els aspirants, es va aplicar un ajust per expectativa de vida, el que va donar com a resultat que els que arriben a governar viuen uns 2, 7 anys menys que els seus rivals no electes. "Ser elegit cap de govern s'associa amb un increment substancial del risc de mortalitat, comparat amb candidats en eleccions nacionals que mai van arribar a servir", constaten els experts. "Els nostres resultats suggereixen que els líders electes poden veritablement envellir abans", asseveren.

La mostra per a l'anàlisi va incloure un total de 540 candidats, 279 guanyadors d'eleccions i 261 aspirants que mai van arribar al poder, dels quals 380 ja eren morts el dia 9 setembre 2015. Els països analitzats van ser, a més dels esmentats, Austràlia, Àustria, Canadà, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Noruega, Polònia, Suècia i els Estats Units.

Aires de pistoler

Un altre estudi publicat a la mateixa revista, en l'edició de Nadal, també tracta sobre els polítics. En aquest cas conclou que "la manera de caminar com un pistoler" del president rus, Vladímir Putin, caracteritzada per un moviment curt del braç dret, pot ser deguda al seu entrenament amb el KGB.

Neuròlegs de Portugal, Itàlia i Holanda van analitzar vídeos de YouTube de Putin, el primer ministre Dmitri Medvédev i tres antics alts càrrecs russos més, i van comprovar que presenten maneres de caminar similars, amb una menor oscil·lació del braç dret que de l'esquerre.

Els experts conclouen que aquesta peculiar postura no és una patologia sinó que podria ser "una adaptació del comportament, possiblement ocasionada pel KGB (servei secret soviètic) o altres formes d'entrenament amb armes", que demanaven als alumnes mantenir la mà dreta a prop del pit mentre caminaven "per si havien de desenfundar ràpid en presència d'un enemic".