L'hivern astronòmic comença demà, 22 de desembre, a les 5.48, hora catalana, i el dia més curt de l'any és avui, 21 de desembre. Però molta gent diu: com pot ser avui el més curt, si cada dia es fa fosc una mica més tard? I és veritat: des de la setmana passada, la posta de sol es va endarrerint. Però, al mateix temps, el sol surt una mica més tard cada dia. I una cosa compensa l'altra. Per explicar-ho millor, anem per parts.

El solstici -El solstici d'hivern és el moment de l'any en què el sol està més baix, i, per tant, els seus raigs escalfen menys (per la inclinació), i hi ha menys hores de llum solar. En termes científics, és el moment en què el Sol aconsegueix la màxima declinació respecte a l'equador celeste". A partir del moment del solstici d'hivern, el sol comença a pujar i arriba al seu punt més alt sobre l'horitzó en el solstici d'estiu.

El dia més curt -Una conseqüència que el Sol tregui poc el nas per damunt de l'horitzó és que el dia s'escurça i la nit s'allarga. El dia més curt de l'any és avui dilluns, amb nou hores i nou minuts. Aquesta és la diferència entre l'hora de sortida i l'hora de posta a Catalunya, sense comptar l'efecte de turons i muntanyes en la durada precisa a cada indret.

Però el dia més curt no es correspon ni amb el dia que el sol surt més tard i es pon més aviat. Les característiques de l'òrbita el·líptica de la Terra fan que aquestes dades vagin una mica desfasades.

El dia comença a allargar-se per darrere abans del solstici, però al mateix temps s'escurça per davant. I no és fins passats uns dies del solstici que el Sol comença a sortir més d'hora.

Quan es fa fosc més aviat -La setmana de la Puríssima, el Sol es va pondre a les 17.22, però el diumenge 13, festa de Santa Llúcia, ja es va pondre a les 17.23. "Per Santa Llúcia, un pas de puça". Avui, la posta està prevista a les 17.24.

Quan es fa de dia més tard- Mentrestant, però, al matí, el Sol s'ha anat llevant cada dia més tard: a les 8.03 per la Puríssima, i a les 8.09 el dia de Santa Llúcia. Avui, a les 8.15. I es continuarà endarrerint fins l'any que ve, fins la primera desena de gener. No serà fins després de Reis que el Sol es decidirà a sortir cada dia una mica abans.