Quan la naturalesa falla, la ciència pot ajudar. Per això, un grup d'investigadors està desenvolupant tècniques de fecundació in vitro per salvar el rinoceront blanc del nord, que està a punt d'extingir-se amb tan sols tres exemplars al planeta, que viuen a Kenya.

Al parc de conservació d'Ol Pejeta, els veterinaris que conviuen diàriament amb aquests tres exemplars busquen solucions dràstiques per fer front a una situació extrema: intentar salvar l'espècie. I el temps corre en contra seu.

Des que els tres rinoceronts van arribar, fa sis anys, a la reserva, els embarassos naturals han estat inexistents ja que l'espècie, fins i tot en zones on està protegida, presenta una taxa de natalitat molt precària.

"L'única opció ara és desenvolupar mètodes de reproducció assistida per permetre que neixin noves cries de rinoceront blanc del nord, i estem experimentant", explica a Efe Richard Vigne, director d'Ol Pejeta.

Encara no hi ha cap garantia d'èxit i això comporta riscos, i els experts consideren la fecundació assistida com l'única via de supervivència de l'espècie després d'haver esgotat altres possibilitats.

"Mai s'ha fet en rinoceronts, per la qual cosa no se sap què passarà ni quant temps trigarem a obtenir resultats", confessa Vigne, que insisteix que val la pena intentar-ho perquè, si s'aconsegueix, s'haurà salvat l'espècie.

Després de la mort a final de novembre de Nola, un rinoceront blanc del nord de 41 anys d'edat que vivia en un zoològic de San Diego (EUA), la situació de l'espècie ha empitjorat notablement.

En els últims mesos, els veterinaris d'Ol Pejeta han fet controls de salut als tres rinoceronts, dues femelles i un mascle, per avaluar les seves possibilitats de reproducció. Els exàmens van determinar que les dues femelles no poden reproduir-se de forma natural: Fatu, la més jove, té lesions degeneratives a l'úter, i la seva mare, Najin, té les potes del darrere molt febles, la qual cosa dificulta que pugui ser muntada i pot causar complicacions durant l'embaràs.

Els veterinaris també van detectar alguns problemes en els espermatozoides del mascle, Sudan, de 42 anys, que dificulten les possibilitats de reproducció.

Tenint en compte aquestes circumstàncies, un comitè d'experts va traçar un nou pla: combinar òvuls i esperma al laboratori per crear embrions que puguin gestar altres variants de rinoceronts.

De fet, l'esperma de Sudan ja ha estat congelada en un banc de semen, de manera que encara que morís, es podria utilitzar per engendrar nous exemplars.

Des d'Ol Pejeta admeten que serà "complicat" i calculen que es podria trigar fins a tres anys a desenvolupar les tècniques requerides, que necessitarien una inversió de prop d'un milió de dòlars.