La gallina negra castellana, declarada en perill d'extinció el 2008, va ser una de les races amb més prestigi a Espanya fins als anys 30 per la seva resistència i índex de posta d'ous i va arribar a ser una de les preferides per la reina Isabel la Catòlica.

Així es recull en escrits i cròniques antigues que destaquen el caràcter inquiet de l'espècie i la seva capacitat de sobreposar-se tant a depredadors com a malalties, va assegurar a Efe el president de l'Associació per a la Defensa de la Gallina Negra Castellana (Ganeca), José Luis Yustos.

Va destacar l'auge de l'avicultura industrial i de la producció d'híbrids -que augmenten el rendiment d'una raça concreta- com les causes de la desaparició de l'espècie, a més del "desinterès que existeix pel llinatge autòcton".

Yustos va posar com a exemple França per ser el país on va néixer la primera denominació geogràfica protegida en gallines, a la comarca de Bresee, que comprèn el pollastre de Bresse, el capó i la pularda, considerats productes d'una alta qualitat.

Per a l'Associació per a la Defensa de la Gallina Negra Castellana, representa "un patrimoni de la biodiversitat ramadera i cultural que s'ha perdut, ja que molta gent se sorprèn en contemplar unes aus tan negres i tan rares".

Genètica

Per a Yustos, és "fonamental" el manteniment de la genètica de races amb una rusticitat "tan potent", perquè suposa "una garantia d'alimentació de qualitat de cara al futur davant problemes com el canvi climàtic o l'aparició de pandèmies".

Va lamentar que en la majoria dels híbrids "s'ha sacrificat la seva força per tenir més producció, i això ha derivat en una certa tendència a les malalties".

Aquesta au, caracteritzada pel seu plomatge completament negre amb reflexos metàl·lics d'un verd blavós, posseeix una taca blanca carnosa sota l'ull.

Els mascles tenen una cresta "totalment estirada amb cinc o sis puntes i, en el cas de les femelles, disposen de la part de darrere tombada cap a un costat", va matisar. Una de les seves qualitats és la capacitat adaptació tant al fred com a la calor extrema.