L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet una crida als seus estats membres perquè estableixin un sistema de certificació en què siguin qualificades com a cintes per a adults les pel·lícules i les sèries televisives en què es fuma.

Aquesta és la principal recomanació de l'informe "Pel·lícules sense fum, de l'evidència a l'acció", en el qual s'analitza la influència que les escenes amb fumadors tenen en la decisió d'iniciar aquest hàbit.

L'OMS creu que la disminució d'aquestes escenes reduirà no només l'inici de l'hàbit, sinó també les malalties i mortalitat que estan relacionades.

"Està comprovat que l'exposició a escenes on es fuma influeix en la presa de decisió i que la no-exposició redueix el consum. Així mateix, les pel·lícules es veuen a tot el món, per tant, la seva influència és global", va afirmar en roda de premsa Armando Peruga, expert de l'OMS.

Estudis elaborats als Estats Units han demostrat que el 37% dels adolescents que van començar a fumar ho van fer incitats pel que van veure a la pantalla. Segons els Centres de Control i Prevenció (CDC) dels Estats Units, l'exposició a escenes on es fuma va incitar 6 milions d'adolescents nord-americans a fumar el 2014 i dos milions dels quals moriran en el futur per causes relacionades amb el consum de tabac.

El 2014 es van detectar escenes on es fuma en el 44% de tots els films de Hollywood, i en el 36% de les pel·lícules qualificades "per a tots els públics".

Aquest mateix any, el govern federal nord-americà va estimar que si es qualifiqués els films amb escenes amb tabac com pel·lícules per a adults es reduiria l'índex de fumadors adolescents una cinquena part, i s'evitarien 1 milió de morts relacionades amb el tabac.

El problema, òbviament, no és només nord-americà, atès que s'ha detectat la presència constant del tabac en pel·lícules europees (Alemanya, Gran Bretanya, Holanda, Islàndia, Itàlia, Polònia) així com a Mèxic i Argentina, recorda l'informe.

Nou de cada deu pel·lícules a Argentina i Islàndia contenen escenes amb tabac, incloses les qualificades per a menors, segons el text de l'informe.