La temperatura ha pujat tant a l'Antàrtida que ja ha arribat a nivells similars als que es van registrar quan es va formar, fa més de 20 milions d'anys, segons dos estudis que va publica ahir la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

A més de les elevades temperatures, els nivells actuals de diòxid de carboni (CO2) són més alts del que es creia, dues raons per les quals el desglaç de l'Antàrtida avança a més velocitat de l'esperada.

Aquestes són les conclusions d'un doble estudi, que inclou la reconstrucció climàtica de l'Antàrtida fa milions d'anys i que ha estat possible amb la coordinació de la Universitat de Massachusetts, la Universitat Estatal de Pennsilvània i l'institut de recerca geològica GNS Science de Nova Zelanda.

La reconstrucció de les condicions climàtiques dels orígens de l'Antàrtida va permetre als científics recrear l'evolució històrica de les capes de gel al continent, amb el que es poden comparar les condicions sota les quals es van originar amb la situació en què es troben ara.