Un poblat indi sencer s'ha traslladat a un nou enclavament perquè els elefants es puguin moure lliurement per la zona, una franja de terreny que serveix d'unió entre dos dels seus hàbitats, i posa fi a més de 40 anys de conflicte entre humans i paquiderms.

Cada any més de 400 persones i un centenar de proboscidis perden la vida pel pas d'elefants a través de zones habitades de l'Índia, per on s'estenen 88 corredors per a aquests mamífers, segons dades de l'ONG Fons de Fauna de l'Índia (WTI). Els veïns de l'antic Ram Terang, a l'estat oriental d'Assam, van conviure durant generacions amb aquest problema, amb paquiderms obstinats a posar les trompes als seus sembrats.

És, però, una mena de relació d'amor odi, ja que aquests vilatans tribals són "molt afectuosos" amb els elefants, els quals anomenen afectuosament bava-pare-, explica Rupa Gandhi, directora adjunta de WTI, organització encarregada del trasllat del llogaret.

Potser per això les 19 famílies van accedir "voluntàriament" a fer les maletes, i deixar enrere per sempre més les seves terres el febrer passat, i les cases de bambú i sostre de palla. Encara que també va afavorir-ne la decisió l'expectativa de passar a uns nous habitatges de maó vermell i teulades verdes equipades amb cuina, sistema de drenatge i lavabo, uns habitatges que configuren el nou Ram Terang, a uns sis quilòmetres del llogaret original.