El guardafauna argentí Roberto Bubas, Beto, fa dues dècades que neda amb les orques que s'acosten a la península Valdés a alimentar-se de lleons marins, unes balenes amb les quals ha establert una relació tan estreta que demana al món que mai més es permeti que les tanquin en aquaris.

"Cada vegada que anem a un zoo o a un aquari estem validant que està bé retallar la llibertat d'un ésser", assegura Beto, que per uns quants dies ha abandonat la seva Patagònia natal per col·laborar a Fuerteventura en el rodatge de El faro de las orcas, una pel·lícula de Gerardo Olivares inspirada en la seva història personal, i en Agustín corazón abierto, el llibre que va escriure fa uns quants anys.

Beto no només supervisa la pel·lícula, sinó que actua com a doble en algunes escenes de l'últim treball d'Olivares (Entrelobos), que relata la història real d'una mare, interpretada per Maribel Verdú, que viatja fins a la Patagònia amb el seu fill autista a la recerca de les orques d'un documental que va fer somriure el seu fill autista.

Acostumat a nedar entre veritables pesos pesants, Roberto Bubas ara es mou com peix a l'aigua al costat d'"altres grans", com Maribel Verdú i l'actor argentí Joaquín Furriel, que dóna vida al seu personatge a El faro de las orcas.

En un descans del rodatge, Beto atén els periodistes encara sorprès que la seva història centri l'interès de la gent del cinema. "És molt emocionant veure com el missatge invisible que he transmès ara es fa visible", confessa.

Fa uns quants anys, el productor José María Morales, de Wanda Vision, va conèixer a Argentina Beto mentre rodava La puta y la ballena, de Luis Puenzo (2004). La història del guardafauna amb la família del nen autista va captivar tant l'interès del productor espanyol que al cap del temps la va explicar a Gerardo Olivares per portar-la al cinema.

Roberto Buba defensa que la naturalesa té poders curatius i que nedar amb les orques va servir al petit autista, a qui va ajudar a poder desenvolupar-se. "Continuo tenint relació amb la família: avui el nen és un jove de 25 anys que fa una vida normal", explica.

El seu missatge en defensa de les orques, estigmatitzades amb el sobrenom de "balenes assassines", va més enllà i se suma als milers de persones que reclamen la fi dels espectacles amb cetacis en aquaris i zoològics, en una campanya que ha portat l'empresa nord-americana Sea World a no utilitzar-les més en els seus aquaris.

L'argentí ha teixit durant aquests anys una teoria que trasllada a tota persona que se li acosta durant aquests dies de rodatge a les platges de Fuerteventura: aquell que visita un zoo o un aquari "subliminalment" dóna per bo el captiveri dels animals.