El 60% de les persones que se suïcida té depressió i, encara que el suport emocional podria ajudar a prevenir-lo, el 75% dels suïcides no van acudir a una consulta especialitzada per tal de tractar la malaltia causa de l'estigma, per això l'entorn de l'afectat és essencial per evitar-lo.

Són conclusions extretes d'una jornada organitzada per la Fundació Mapfre i la Fundació Eduard Punset per donar a conèixer el perfil de les persones més vulnerables de la societat i els problemes que els afecten.

El catedràtic d'orientació psicopedagògica de la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra, ha descrit el perfil dels usuaris de la plataforma de suport emocional en línia APOL, que ha recollit gairebé 16.000 consultes des de l'octubre del 2012 fins al setembre del 2015. El professor ha explicat que la major part dels individus que han accedit a aquesta plataforma d'ajuda tenia entre 24 i 32 anys i el 75% eren dones.

Per a l'escriptor i divulgador científic Eduard Punset, les peticions van ser superiors entre les dones, ja que "el nivell d'intel·ligència emocional és més gran en elles". Segons l'opinió de Punset, "la gent es preocupa molt per saber el que li passa a l'altre, però no per dins" i aquest servei pretén conèixer els sentiments de qui necessita ajuda.

Així, en el moment de fer la consulta, la tristesa predominava en el 60% de les persones, seguida de l'ansietat (42%), la por (el 36%) i la soledat (36%).

El catedràtic Bisquerra ha recordat que el sentiment de soledat, unit a una situació d'atur o jubilació, així com uns estudis elementals bàsics, "són factors de risc que poden desencadenar un suïcidi". Aquest problema ha augmentat més del 30% en l'última dècada, provoca unes 4.000 morts a l'any a Espanya i és la primera causa de mortalitat dels joves.

Segons Bisquerra "el suïcidi manté un estigma que el fa ser un tabú i la depressió és al darrere de molts casos".

Per a aquest catedràtic, l'entorn de la persona malalta i la recerca d'ajuda són essencials per prevenir-lo i els 90 minuts previs al suïcidi "són essencials", ja que, si se l'ajuda, podria evitar-se.