Els aneguets acabats de néixer són més llestos que molts animals la intel·ligència dels quals es considera avançada, ja que els petits palmípedes són capaços d'adquirir conceptes abstractes com "igual" i "diferent" sense cap tipus d'entrenament, mentre que altres espècies sí que ho necessiten.

Un estudi de la Universitat d'Oxford publicat per la revista Science assenyala que els aneguets i altres animals joves solen aprendre a identificar i seguir la seva mare a través d'un tipus d'aprenentatge o "empremta" que pot produir-se només 15 minuts després del naixement.

A cada aneguet silvestre nadó el primer que se li va presentar va ser una parella d'objectes que podien ser iguals o diferents en forma i color i es movien de forma circular, després d'això a l'animal se li ensenyaven dos parells d'objectes de formes i colors que eren nous per a ell.

Si l'aneguet havia estat exposat per primera vegada a dos objectes iguals (dues esferes) en la següent prova havia de triar entre seguir a un parell de piràmides (iguals) o a una galleda i un ortoedre (diferents). I, de fet, en la nova prova l'animalet preferia seguir les parelles que tenien la mateixa relació amb la qual havia estat originalment la seva "empremta".

Aproximadament tres quartes parts dels petits palmípedes van preferir seguir el parell d'objectes que guardaven la mateixa relació que havia vist només néixer, i la seva precisió va ser igual de bona tant si havien d'aprendre el concepte "igual" o "diferent" o si se'ls posava a prova amb formes i colors.

Per tant, els investigadors afirmen que fins i tot la "empremta", una forma bàsica d'aprenentatge, sembla ser modelada per un nivell superior de raonament cognitiu.

A la natura, segons els autors, un jove aneguet competent en el pensament relacional augmenta la seva probabilitat d'identificar la seva mare i germans amb independència de totes les variables presents en l'entorn. El professor Alex Kacelnik del departament de Zoologia de la Universitat d'Oxford va dir que, fins on saben, "aquesta és la primera demostració d'un organisme no humà que aprèn a diferenciar entre conceptes relacionals abstractes sense cap tipus d'entrenament de reforç".

Els altres animals que han demostrat aquesta habilitat, l'han aconseguit sent repetidament recompensats quan encertaven, "mentre que els nostres aneguets ho van fer de manera espontània, gràcies a la seva predisposició a l'empremta quan són molt joves", ha afegit.

I ja que el procés de l'empremta es realitza molt de pressa, els ànecs aprenen a diferenciar conceptes relacionals amb molta més rapidesa que altres espècies i amb un nivell similar de precisió.

Sentit biològic

L'estudiant de doctorat Antone Martinho de la Universitat d'Oxford va explicar que, "tot i que al principi sembli sorprenent que aquests aneguets d'un sol dia puguin aprendre una cosa que normalment només poden fer espècies molt intel·ligents, també té un sentit biològic".

Quan un ànec és jove -va explicar- necessita ser capaç d'estar a prop de la seva mare per estar protegit, i un error d'identificació podria ser fatal.