La riquesa patrimonial de la Seu no només es limita al temple. Cal recordar que acull peces de valor artístic incommensurable que, per desgràcia, exhibeix un museu totalment inadequat, per espai i per emplaçament. Entre aquestes peces hi ha el Crist romànic i una sacra colonial, que Amics de la Seu ha tingut cura que es restaurin fent honor a la seva responsabilitat, que també abasta el contingut moble del monument.

El Crist romànic, explica el doctor Lluís Guerrero, dels Amics de la Seu, "és una peça de la major importància, datable el segle XII, de fusta policromada. Actualment té deteriorament de la coloració, descamacions i fissures, una de les quals amenaça perillosament un dels braços. És una peça cabdal, entre altres, del romànic català".

La sacra colonial, també de fusta, "amb decoració exòtica i plomes, està afectada pels corcs i un deteriorament que cal aturar. És una peça menor, però peculiar pel seu exotisme", destaca Guerrero. "El text del cos central, en llatí i molt malmès, correspon a la consagració del vi", apunta.

L'entitat va traslladar la seva demanda a la Comissió d'Art Sacre del bisbat de Vic, "que ha cregut convenient procedir a la restauració d'aquestes peces. Després dels tràmits corresponents, el Centre de Rehabilitació de Béns Mobles de la Generalitat a Sant Cugat procedirà, probablement l'any 2012, a la restauració d'ambdues peces". El cost anirà a càrrec del departament de Cultura de la Generalitat i de la mateixa entitat.